Spotlight (2015) - vulnicure

1 Aralık 2016 Perşembe

Spotlight (2015)

Yönetmen: Tom McCarthy
Senaryo: Josh Singer, Tom McCarthy
Oyuncular: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Elena Wohl
Süresi: 2 saat 8 dakika
IMDb puanı: 8,1
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Academy Ödülleri'nin En İyi Film ve En İyi Özgün Senaryo alanlarında kazananı bu yıl Spotlight olmuştu. İzlemek için biraz geç kalmış olsam da geçen hafta boş bir zamanımda filmi izledim.

The Boston Globe gazetesinde işe yeni başlayan editör Marty Baron (Liev Schreiber) gazetede papaz John Geoghan ve Boston Başpiskoposu Cardinal Bernard Law hakkında küçük bir yazı okur ve gazetenin içindeki Spotlight takımının bu hikayenin üstüne düşmesini ister. Olaylar takip edildikçe kilise papazlarının çocuklara yönelik cinsel tacizleri ve daha üst makamdakilerin de bunu örtbas ettiği ortaya çıkar. Filmin gazeteciler üzerinden ele aldığı konusu bu. Zaten yaşanmış bir olay çok gerçekçi bir şekilde ele alınıyor. Oyuncuların çok büyük, alkışlanası bir performansları yok ama bu da filmi başarılı kılıyor, çünkü zaten senaryoya ve filmin işleyişine uygun olan da bu. 

Pedofili günümüzün en büyük ve en korkunç sorunlarından birisi. Benim bahsederken bile istemsizce sinirlendiğim, bir türlü anlamlandıramadığım bir şey. Yakın zamanda da korkunç örneklerine şahit olduk, örneğin geçtiğimiz günlerde Norveç'te 51 kişinin tutuklandığı bir pedofili skandalı ortaya çıktı. Nedense dünyada büyük bir yankı uyandıramadı bu olay. Ülkemizde de korkunç örneklerine şahit olduk, hatta tıpkı bu filmdeki gibi dini kullanarak iğrenç faaliyetlerini sürdüren insanlar olduğunu öğrendik. Spotlight takımı da filmde geçen papazların skandalını ortaya çıkarırken seyirciye çok büyük şeyler gösterdi aslında; mesela bu olayların nasıl kolayca örtbas edildiğini, örtbas eden kişilerin suçu işleyen kişileri nasıl hala kurumlarında tuttuklarını ve cinsel istismara maruz kalmış çocukların genel olarak nasıl çocuklar olduğunu... Üstüne basarak söylemeliyim ki filmin esas ele aldığı nokta bu papazların kurbanlarının psikolojileri değil, gazeteciler. Ben de ekranda tam da olması gerektiği şekilde işini yapan gazetecileri gördüm. Çok başarılı ve sürükleyici bir kurguya sahip olan bu filmi izlemeyi bitirdiğimde de bir süre oturup düşündüm açıkçası. Filmin benim üzerimde bıraktığı en büyük etki de bu olsa gerek.

Seçilen konu çok önemli ve bir o kadar da hassas bir konuydu, bunu seyirciyi kendine çeken ve akıcı bir senaryo ile oyuncuların doğal performansları da destekleyince ortaya dört dörtlük bir iş çıkmış. İzlemediyseniz pişman olmayacağınızı düşündüğüm iki saatinizi bu filme ayırmanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

4 yorum:

  1. Yavaş yavaş ve duygu sömürüsü yapmadan böylesine ciddi ve can yakan bir konuyu anlatıyor. Gerçek bir hikayeyi anlatması da zaten etkileyiciliğini artırıyor.

    YanıtlaSil
  2. İzlemek istediğim filmlerden. Oyuncu kadrosunda sevdiğim isimler var, Oscar'lı bir film ve konusu çok ilgi çekici. Kaçırmamak lazım.

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)