Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) - vulnicure

30 Temmuz 2016 Cumartesi

Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

Yönetmen: Robert Wiene
Senaryo: Carl Mayer, Hans Janowitz
Oyuncular: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover, Hans Heinrich von Twardowski, Rudolf Lettinger
Süresi: 78 dakika
IMDb puanı: 8,1
Ülke: Almanya

Bundan tam 96 yıl önce çıkmış bu filme birazdan dizeceğim övgüler muhtemelen yetersiz kalacak. Alman dışa vurumculuk akımının film sektöründeki ilk ve tartışmasız en büyük örneğinden bahsediyorum sonuçta. Film, Vikipedi sayfasında aslında çok doğru bir şekilde özetlenmiş: "Sessiz sinema döneminden çekilmesine ve siyah beyaz olmasına karşın tarihte sanatsal olarak en çok etki uyandıran filmlerden birisidir."

Filmde bir Alman kasabasında çok esrarengiz bir şekilde işlenen seri cinayetler ve bunlarla birlikte gelişen olaylar anlatılıyor. Dekorlar ve karakterler izleyiciyi bir tabloyu seyrediyormuş gibi hissettiriyor. Kurgusuna ise söyleyebilecek hiçbir şeyim yok, filmi soluksuz izledim! 96 yıl önce, o zamanın şartlarıyla yapılmış olması ise yönetmenin ve filmin efsane olarak anılmasının kanıtı. Zaten bir film iyiyse kaç sene geçse de iyi olmalı, bu da onlardan biriydi.

Filmin oluşturduğu gerilim dolu atmosfer izleyiciyi de ister istemez aynı şekilde hissettiriyor. İzlemek isterseniz keyfi kaçmasın diye olanlar hakkında yorum yapmak istemiyorum ancak öyle vurucu bir sonu vardı ki, şimdi burada değinmezsem olmaz. Çok başarılı buldum ve mutlaka izlemenizi öneriyorum. Özellikle korku ve gerilim türlerinden hoşlananlar filmi çok sevecektir, tablolardan çıkmış ürkütücü havasına da hayran kalacaktır.

2 yorum:

  1. Oooo hem de Alman yapımı. İzlerim ben bunu kesin! Teşekkürler ^.^

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)