Les Vampires (1915) - vulnicure

26 Temmuz 2016 Salı

Les Vampires (1915)

Yönetmen: Louis Feuillade
Senaryo: Louis Feuillade
Oyuncular: Édouard Mathé, Musidora, Marcel Lévesque, Jean Aymé, Louis Leubas, Frederik Moriss
Süresi: 10 bölüm (437 dakika)
IMDb puanı: 6,8
Ülke: Fransa

Uzun süredir hiçbir şey yayınlamıyordum, aradan çıkmışken tekrar ara vermek gibi oldu ancak ülkede pek çok şey olurken benim de içimden yazmak pek gelmedi. Artık bizler tamamen normal hayatlarımıza dönmüşken ben de uzun süredir bekleyen yazılarımı paylaşayım dedim.

Eski filmler listemden 13 filmi -listede olmayan bir başka filmle 14- geride bırakırken asla unutmayacağım filmlerden biri Les Vampires oldu. Çünkü seri film olarak nitelendirildiğinde 10 bölüme ayrılan bu film tam 7 saat sürüyor. Polisiye türünde ancak gerilim açısından çok bir numarası olduğu söylenemez.

Filme dair en ilgi çekici detaylardan biri  La Bande à Bonnot (Bonnot Çetesi) denen anarşist Fransız bir gruptan ilham alındığı düşüncesi. Bunun olması gayet mümkün, çünkü filmde bahsi geçen "vampirler" de gayet profesyonel suçlular. Aralarında en akılda kalıcı olan da elbette ki Irma Vep (Musidora). Her bölümde bambaşka bir kılığa bürünüp çetesiyle ortalığın tozunu attırması filmdeki en güzel şeylerden biriydi.

Senaryoyu 1915 yılı olsa bile zayıf buldum, çünkü o yıllar polisiyenin zirve yapmış olduğu yıllar. Ama çekimlerini de bir o kadar beğendiğimi söylemem gerek. Özellikle aksiyonlu sayılabilecek sahnelerin çekimleri gerçekten çok başarılıydı.

Filmi izlemek için biraz sabırlı olmak gerekiyor ancak film sonunda bittiği zaman kendisinden sonra gelen pek çok yapıma ışık tutmuş olduğunu hissediyorsunuz. Boş zamanlarda o zamanın bakış açısını görmek amacıyla izlenmeye gerçekten değecek, klasikleşmiş bir filmdi Les Vampires.

4 yorum:

  1. Merhaba,

    Yazıyı okudukça filmi izlemekle izlememek arasında gidip geldim ve sonuç olarak kararsız kaldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bana kalırsa herkesin izlemek isteyeceği şekilde bir film değil. O yüzden gerçekten ne desem ben de bilemiyorum :( Yine de filmin ilk kısmını izleyip kendiniz karar verebilirsiniz.

      Sil
  2. Senin bu listene bayıldım ben var yaa :D Dediğin gibi boş vaktim olduğunda ben de izlemek istiyorum çünkü gerçekten filmler konusunda sabırlıyımdır :D

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)