The Truman Show (1998) - vulnicure

4 Nisan 2015 Cumartesi

The Truman Show (1998)

Yönetmen: Peter Weir
Oyuncular: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney, Natascha McElhone, Noah Emmerich, Holland Taylor, Brian Delate
Süresi: 103 dakika
IMDb Puanı: 8,1
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri


FRAGMAN:



KONUSU:

Dünyanın en güzel adalarından birinde yaşayan halk imrenilecek derecede ütopik bir hayat sürmektedir. Bu adada yaşayan insanlar her güne mutlu uyanıp herhangi bir sorunla karşılaşmadan günü sonlandırıyorlardır. Başkarakterimiz Truman da bu şanslı insanlardan biridir. Güzel bir eşe ve mutlu bir hayata sahip olan Truman, bir gün öldüğünü zannettiği babasını bir gün caddede gördüğü ana kadar hayatı olduğu gibi yaşar. Babasını gördüğüne emindir ancak adam bir anda ortalıktan kaybolmuştur. İlerleyen günlerde çeşitli gizemli anlar yaşayan Truman bir şeylerin yolunda gitmediğini fark edecek, sahip olduğu hayatın gerçek olup olmadığını anlamaya çalışacaktır. (alıntıdır)



YORUMUM:

İzlediğim en başarılı filmlerden birini yorumlamak şu an benim için bir onur diyebilirim. Öncelikle biraz filmden bahsedeyim. Truman, daha doğmadan dünyanın en büyük televizyon şovunun yıldızı olarak seçilir. Yaşadığı hayat, tamamen bir kurgudur. Hayatındaki tek gerçeklik kendisidir. Kendisinin bundan haberi yoktur ancak hayatı bir set içerisindedir ve canlı olarak televizyonda milyonlar tarafından izlenmektedir. Truman'ın bu setten kaçamaması için çocukluğundan itibaren çok dikkatli önlemler alınmıştır ve hayatı mükemmel inşa edilmiştir. Şovun yönetmenine göre dışarıdaki dünya gerçek yalanlardır, Truman'ın dünyası ise dünyanın asıl olması gerektiği dünya. Ancak zamanla, Truman yaşamındaki gariplikleri sezmeye başlar ve her şeyin bir oyundan ibaret olduğunu anlar. Ve kaçmaya karar verir.

Bazen siz de böyle hissetmiyor musunuz; tıpkı Truman'a olduğu gibi, hayatınız birileri tarafından yönetiliyor ve izleniyor. Hayatınıza yön veren kişi siz değilsiniz gibi. Burada biraz da medyanın etkisi olduğunun da görüşündeyim -hatta buradan size Stromae'in yeni klibi Carmen'i kesinlikle izlemeniz gerektiğini de söylemeliyim- ve zaten filmin sonunda The Truman Show da bitince şovu izleyenlerin "Başka ne varmış, kanalı değiştirelim." gibisinden konuşması bağımlılığımızı da çok güzel göz önüne serdi.

Filmde bence eksik olan bir nokta din konusuna değinilmemiş olmasıydı, konusu böyle olan bir filmde mutlaka beklerdim. Bunu es geçtiğim zaman da karşıma gerçekten güzel bir film çıktı. Jim Carrey'i de çok severim ayrıca. Filmde de çok başarılı buldum.

Son olarak,
"Günaydın; ve olur da görüşemezsek iyi günler, iyi akşamlar ve iyi geceler!"


PUANIM:

2 yorum:

  1. Çok eğlenceli bir film. Hele ki Jim Carrey ve müthiş oyunculuğu olunca tekrar tekrar izlenilesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kesinlikle çok eğlenceliydi. Arşive konulacak filmlerden.

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)