Brace Yourselves: Winter Has Come! - vulnicure

27 Haziran 2016 Pazartesi

Brace Yourselves: Winter Has Come!

10 haftadır bizim pazartesi günlerimizi şenlendiren dizi sezon finaline bomba bir şekilde girdi. Ben de sezon finalini dayanamayıp canlı yayından izledim ve sabahın altısında tüm sezona dair bir yazı hazırlamaya karar verdim :) 6. sezonun tamamına dair spoiler içerdiği için sezon finalini izlemeden yazıyı okumamanızı tavsiye ederim.

Hepinizin bildiği üzere bu sezon çok fazla şey oldu. Her ne kadar pek çok şey olsa da, dizi tarihinin en yüksek puanlı bölümüne imza atılsa da bu sezon genel olarak izleyici tarafından beğenilmedi. Neredeyse her bölümde şoke edici sahneler vardı ve bunun dışında bölümler yüzeyseldi ve tam olarak beklenilen şekildeydi, muhtemelen bu yüzden sezon beğenilmedi. Ama ben aşağıda sıralayacağım pek çok olumsuz şeye rağmen bu sezonu keyifle izledim. Sevmediğim karakterler zirvelerini yapmış olsalar dahi!

Bu arada Reddit'te bu sezonun spoilerları olduğu iddia edilen çoğu tahmin gerçekten oldu. Yani aslında sezonda olacak çoğu şey önceden sızdırıldı.

Zirve yapmış sevmediğim karakterlerin zirvesindeki isimle başlayalım: Dany. Kendisi bu sezondaki tüm bölümlerinde "epik" bir sahne ile yer aldı. Epik bir sahnesi olamıyorsa da epik bir konuşma verildi kendisine. Sonunda da -sonunda!- ordusunu, gemilerini ve ejderhalarını alarak Westeros'a doğru yola çıktı. Bu sezon kendisine olan antipatim tavan yapmış düzeyde. Kendisini biraz da torpilli olarak görüyor ve konusunu kapatıyorum. Dany'nin yanında olan Tyrion Lannister'a ise bu sezon bir şeyler oldu, kendisinin dediği gibi "That's what I do, I drink and I know things." şeklinde hareket etmeye başladı. Özellikle Tyrion, Missandei ve Grey Worm üçlüsüyle çok kötü ve gereksiz sahnelere imza atıldı bu sezon. Neyse, en azından son iki bölümde doğru düzgün bir şeyler oldu da ben de kendim Tyrion'a torpil geçebildim. Dany'nin aşıklarının durumları karışık; Jorah Dany'sinin emriyle hastalığına çare arıyor, Daario'ya ise Dany bir bakıma postayı koydu. Gelecek sezon Dany'nin ve emrindekilerin sonunda Westeros'a geleceğini düşünüyorum.

Her ne kadar sezonun ilk bölümü yayınlandığında "Jon Snow öldü, arkadaşlar." demiş olsam dahi dirileceğini biliyordum. Hepimiz biliyorduk. Yanlış hatırlamıyorsam 2. bölümde dirildi zaten, senaristler olayı hiç uzatmadılar. Bu sezon Jon'un işi zordu gerçekten. Önce kendisini öldürenleri cezalandırdı, sonra Night's Watch'tan "istifa etti", sonra Sansa ile bir araya geldiklerinde Ramsay'e karşı kuzeyde bir ittifak oluşturmaya çabaladı, sonra inanılmaz savaş sahnelerinin bulunduğu Piçlerin Savaşı'na girdi ve şimdi de King in the North oldu! Bu sezon kendisini sık sık takdir ettim ama bir o kadar da hala ne kadar salak olduğunu düşündüm. Beni çok çelişkide bıraktı kısacası. En çok merak edilen ise elbette ki kendisinin annesinin kim olduğuydu ve sözde kesin bir şekilde öğrenecektik. Bran'in vizyonları ile Tower of Joy sahnelerini gördük ve son bölümde R+L=J teorisi artık teori değil gibi gözüküyor. Zaten fan teorilerinin çoğu gerçek çıktı. Jon Snow'a gelecek sezonda başarılar diliyorum. Çünkü R+L=J teorisi gerçekse kendisi bir Targaryen ama sanırım bu şekilde de gayrimeşru bir çocuk oluyor... Yine de kendisi gerçekten Targaryen ise ve bunu öğrenirse, halası sayılacak kişi Westeros'a yola çıktı. Kardeşleri saydığı ve birlikte büyüdüğü kişiler ise Dany'nin büyük düşmanı. Jon'un Targaryen olmasını istemiyorum ama bir yandan da Targaryen ise neler olacağını çok merak ediyorum.

Jon'un yanında ise Davos, Melisandre, Tormund ve Sansa vardı. Bu sezon Melisandre harcandı. Kendisi depresyona girdiği için kendisi gibi bir kızıl rahibe ortaya çıktı ama bir daha ortalıklarda gözükmedi. Sezon finalinden sonra ise artık Stannis'in yaşıyor olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Davos bu sezon stratejik olarak gayet iyi şeyler yaptı ama son bölümden dolayı kendisine kızgınım :) Lyanna Mormont karakterine de buradan sevgilerimi iletiyorum, kendisi üç bölümde en sevdiğim karakterler arasına girdi.

Bahsedilmeden geçemeyecek bir diğer isimse Bran. 5. sezonda kendisini hiç görememiştik, bu sezon ise önce Üç Gözlü Kuzgun ile buluştu, sonradan kendisi Üç Gözlü Kuzgun oldu. Dizinin çok önem arz eden flashbacklerini kendisinin sayesinde gördük. Tabii bir de koskoca Hodor'un ölümünü gördük. Bölümü ilk izlediğimde üç gün etkisinden çıkamamıştım, çok üzülmüştüm ama sonra unuttum tabii. Bir daha izlerken aklıma bile gelmedi. Sonra düşündüm de, bu gözler Oberyn Martell'in ve Robb Stark'ın ölümünü gördü. Etkisinden çabuk çıkmam doğaldır.

Bran geçmişe gidince Ak Gezenler'in nasıl ortaya çıktığını da öğrendi. Hodor'un öldüğü bölüme denk geldiği için çok da önemsenemese dahi çok önemli bir şeyi öğrenmiş olduk. Bir de Bran'in geçmişe gittiği ve gördüğü şeyler arasında Tower of Joy var, baştan çok da beğenmemiştim ama sahnenin devamını güzel yaptılar. Tabii ki Lyanna'nın Ned'in kulağına fısıldadığı şeyleri duyamadık, neye söz verdiğini bilemiyoruz. Yani bir kez daha tam anlamıyla her şeyi anlamadan sezonu bitirdik.

Bran'in şu an için dizideki rolü çok büyük. Çünkü Jon ve Ramsay'in savaşında Rickon Stark da beklendiği gibi öldü. Yani Jon'u saymazsak kalan tek erkek Stark şu an için Bran.

Sansa bu sezonda genel olarak güçlü bir insana dönüşüyor portresi çizdi. Benim kendisine hayran kaldığım tek yer Ramsay'in karşısında ve güç onda olduğu zaman oldu. Ramsay'in ölümü de beklendiği gibi oldu ama ben onun ölümüne üzüldüm, ne yalan söyleyeyim. Oyuncuyu izlemek keyifliydi. Ramsay'in şu ana kadar yaptığı şeyler korkunçtu tabii, unutmamak lazım. Kuzey hatırlıyor. Sansa ve Littlefinger meselelerine daha çok gelecek sezon girilecek sanırım ama ateşi şimdiden fitillendi tabii.

Arya'ya gelecek olursak önce olanlar aşırı anlamsız gelse de sezon finalinde yapacağını yaptı ve hepimizin takdirini kazandı. En sevdiğim Stark kesinlikle o. Ondan umutlu olduğumu söylemiştim ve şu an umutlarımı boşa çıkarmadığı için kendisine teşekkür ediyorum :) Ama Waif'in Arya'dan neden bu kadar nefret ettiğini hala bilmiyoruz, muhtemelen öğrenmeyeceğiz de. Arya'nın hikayesini toparlayamamış olsalar da onun tam anlamıyla bir Faceless Man olamayacağını tahmin etmek zor değildi.

Benjen Stark ve de Sandor Clegane yani Tazı da diziye döndüler. Bu yüzden Lady Stoneheart ve Gendry'nin de artık diziye gelebileceğine dair tahminler vardı, ama maalesef olmadı. Muhtemelen Gendry gelecek sezonda Arya ile karşılacak. Lady Stoneheart'ın ise diziye dahil olmayacağı kesin sayılır, ne yazık ki...

En sona en önemlisini bıraktım... Halkımızın Hocaefendi olarak nitelendirdiği High Sparrow bu sezon hepimizin sinirleri ile oynadı, ha bu bölüm ölecek şöyle olacak diye umarken sonunda kendisine veda ettik. Cersei'nin sezon başlangıcından beri bu gücü bizzat kendisine verdiği High Sparrow'a dair saçma sapan söylemleri oluyordu ama Olenna'nın da dile getirdiği üzere kimse pek dikkate almadı. Tommen ise yaptığı şeylerle izleyicinin nefretini kazandı ama kendisinin çocuk olduğunu unutmamak lazım. Tahta çıkacağını asla düşünmemişti, Joffrey'in yanında böyle kalması şaşırtmamalı. Tyrell hanedanı da sorunları halletmeye çalışıyordu, Margaery planını kuruyordu.

Ta ki sezon finaline kadar. Cersei çılgınateş ile septi yaktı. Herkes öldü. Margaery'nin ölmemiş olmasını ümit ediyorum ister istemez. Böyle bir şey olmayacak tabii ki ancak...

Peki Cersei? Artık kaybedeceği hiçbir şey yok çünkü Tommen de olanları gördükten sonra intihar etti ve Cersei kraliçe oldu. Onun artık tamamen duygulardan yoksun kaldığını düşünüyorum. Çılgınateş sahneleri muhteşemdi ve benim için çok etkileyici oldu. 

Cersei'nin elindeki her şeyi alacak çok daha genç ve güzel bir kraliçe kehaneti tam olarak gerçekleşmiş sayılmaz. Cersei o kişinin Margaery olduğunu düşündü ve bu yüzden dine oynadı. Ama şu an Margaery "elindeki her şeyi alamadan" öldü. Bu yüzden kehanette bahsedilen ismin -finalde Dorne ve Tyrell bayraklarını da görünce- Dany olduğunu düşünüyorum. Bir tane daha da gerçekleşmeyen bir kehanet var: küçük erkek kardeşi tarafından öldürüleceği. Elbette ki o ismin Tyrion olmasını beklememizi düşünmüş zamanında GRRM ancak o ismin Jaime olduğunu tahmin etmek zor değil.

IMDb'de 10,0 puan alan The Battle of the Bastards bölümü sinematografik olarak aşmış bir bölümdü. Savaş sahneleri savaş temalı filmlerle yarışacak düzeydeydi kesinlikle. Sezonda favori bir bölümüm yok çünkü hepsinde çok beğendiğim sahneler oldu. Sezonu beğendim, 10 üzerinden puan verecek olsam 8 verirdim. -Hatta koskoca Blackfish'i bu kadar rahat harcadıkları için bile bir puan daha kırabilirim.- Böylece kışın da gelmesiyle taht sezonunu kapatmış oluyoruz. Tamamen kapatmaya ise iyice yaklaşıyoruz. Hazır olun!

6 yorum:

  1. Daha izleyemedim yeni bölümü, spoiler yedim ama tahmin ettiğim gibi Tommen da gidiciydi. Heyecanla izleyeceğim. Yine de genel olarak 5 ve 6. sezon çok vasat geldi. Khaleesi sahnelerine son anda verdikleri ekşın biraz baydı, artık Westeros'a falan gelse demeye başladım. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi sayılır aslında :) 7. sezon daha iyi olur umarım.

      Sil
  2. Okumadan yazdım yorumu henüz bölümü özlemedim çünkü :) umarım güzel gecmistir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok beğendim son bölümü. İzleyince senin yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  3. Blackfish'in ölmeme ihtimali varmış. Dizide öldü dediğimiz ya da çıktı dediğimiz insanlar bir yerden çıkabiliyor. Her şeye hazırlıklı olmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok doğru, dizide ölüm karakter için her şeyin sonu olmayabiliyor :)

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)