Her Telden Öneriler #4: Verimli ve İstekli Ders Çalışmak İçin Öneriler - vulnicure

4 Mart 2014 Salı

Her Telden Öneriler #4: Verimli ve İstekli Ders Çalışmak İçin Öneriler

Ders çalışmayı sevmek zorunda değilsiniz ancak biliyorsunuz ki öğrenciyseniz çalışmanız gerek. Bir geleceğiniz olması için gerçekten sıkı çalışmalısınız. Ancak demek istediğim tüm gün odanıza tıkılıp çalışmaktan başka bir şey yapmamanız değil. Demek istediğimi şimdi göreceksiniz.

Günde iki veya üç saatinizi derslerinize ayırın. Bu süre yeterli süredir. Ancak siz iki soru çözüp yarım saat mola verirseniz bu yeterli bir süre değildir. Tıpkı normal dersteymiş gibi 40 dakika çalışıp 10 dakika veya 15 dakika molalar verebilirsiniz. Emin olun ki en etkili yöntem hep budur.

Bir hedefiniz yoksa boşuna çalışıyorsunuz demektir. Hedefler kişiden kişiye göre değişir. Siz de sizin 5 yıllık, 10 yıllık ve 20 yıllık hedeflerinizi hazırlamalısınız. Şu anı yaşamak gayet güzeldir ancak unutmayın: gelecek bir gün bugününüz, bugününüz de geçmişiniz olacaktır.

Çalışırken yanınıza bir fincan kahve, sıcak çikolata vs. içecek alın ve öyle çalışmayı deneyin. Genel olarak insanlar kahveyle çalışma isteklerinin daha da kabardığını söylerler. Ben de severim, belki size de yarar.

Çalıştığınız yerde bilgisayarınızda ilginizi çekebilecek bir şey, telefonunuz, masanızda olan gözünüzü alabilecek bir şey varsa onları hemen kaldırmalısınız. Kaldırmazsanız ilginiz onlara kayacaktır. Facebook'tan size yazan birine cevap vermek ders çalışmaktan şu an için daha caziptir. Ancak geleceğinizde (o meşhur geleceğinizde) bu gerçek bir pişmanlık olabilir.

00 ders pandoroma
Ders çalışırken müzik dinlemek güzeldir. Ancak müzik dikkatinizi dağıtmakta usta bir şey de olabilir. Kendinizi rahatlatacak 1-2 saatlik playlistler Youtube'da mevcut. Benim genelde çalışırken dinlediğim bu linkte. Rahatlatıcı etkisi olan ve çalışma azminizi artıran, beyninizi yormayan bir etkisi olduğundan genelde çalışırken bu tarz şeyler dinlemek en mantıklısıdır. 

00 pandoroma 3
Sık sık önünden geçtiğiniz bir yere (panonuz, buzdolabınız, kapınız, dolabınız vs.) sizi çalışma isteğiyle dolduracak notlar yazın. Örnek aldığınız bir kişinin bu konuda sözleri varsa onları yazın. Örneğin benim en sevdiğim ve panomda kocaman haykıran Mustafa Kemal Atatürk'ün şöyle bir sözü vardır: "Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!" 

Çalışırken her türlü farklı yolu ve farklı soru tipini düşünmeye çalışın. Birbirinden farklı ve analiz ederek çözdüğünüz 5 soru, birbirine benzer 50 sorudan çok daha iyidir.

Asla yılmayın. Pes etmek korkakların işidir. Ne olursa olsun hatalarınızdan ve başarısızlıklarınızdan ders çıkarın ve daha iyisini yapmaya çalışın. Sorunlarınız veya başarısızlıklarınız sizi hep daha iyisine götürmeli.

Altını çizmek, notlar almak, konu tekrarı yapmak sizi başarıya götürür. Önce konuyu tekrar etmek ve eksiklerinizi tespit etmek, sonrasında eksiklerinizi gidermeye çalışmak ve sorular çözmek en etkili yollardandır.

Ödevinizi tam gününde yapmanız sizin için daha etkili olacaktır ve size zaman kazandıracaktır. 

Başarılı insanların hayat hikayelerini okumak size ilham verebilir. Vakit buldukça sık sık bu tarz şeyleri okuyun.

Gerçekten güzelce çalıştıktan sonra kendiniz her ne istiyorsanız onu yapın. Ne istiyorsanız. 3 saat verimli ders çalışıp yine de kendinize saatler ayırabilirsiniz. Bu sizin elinizde.

Çok geç olmadan kontrolü elinize alın. Başarılı ve saygın bir insan olmak sizin elinizde. Rahat ve güzel bir hayat yaşamak sizin elinizde. Siz yeter ki isteyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşleriniz benim için çok değerli :)