Maleficent (2014) - vulnicure

26 Haziran 2014 Perşembe

Maleficent (2014)

Türü: Fantastik, aile, aksiyon
Yönetmen: Robert Stromberg
Oyuncular: Angelina Jolie, Sharlto Copley, Elle Fanning, Sam Riley, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville
Gösterim Tarihi: 30 Mayıs 2014
Süresi: 97 dakika
IMDB Puanı: 7,4
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri
87. Akademi Ödüllerinde En İyi Kostüm Tasarımı dalında aday gösterildi.


FRAGMAN:



KONUSU & YORUMUM:


Hepimizin adı gibi bildiği bir masal var: Uyuyan Güzel. Bu masala göre mutlu kral ve kraliçenin kızı doğunca bir tören yapılır. Bu törene tüm periler, insanlar davet edilir. Ama bir peri davet edilmez: Malefiz. Malefiz, perilerin en güçlüsüdür ve davet edilmemesi onu çok kızdırır. Gizlice kutlamaya katılır. Kutlamada periler prenses bebeğe güzellik, mutluluk vb. şeyler hediye ederler. Bunun üzerine Malefiz kargasıyla ortaya çıkar ve bebeğe bir lanet hediye eder. Prenses, 16 yaşına geldiğinde eline batan bir çıkrıkla sonsuz uykuya dalacaktır. Lanetten kurtulmak içinse prensesi gerçek aşkı öpmelidir. 16 yaşına geldiğinde lanet gerçekleşir, tüm saray uykuya dalar; bir prens, prensesimizi öper, lanet bozulur filan filan. Peki, bu klasik masalın arkasında ne yatmaktadır? Bizim Disney'in en kötü büyücüsü diye bildiğimiz Malefiz aslında nasıl birisidir?

(Filmin başında henüz 13-14 yaşlarında bir kız) Malefiz, Moors isimli muhteşem bir ülkede yaşayan çok güçlü bir peridir. Bir gün ülkesine bir insan gelir, o insan bir çocuktur. Stefan isimli bu çocuk Malefiz'in kalbini çalar. Yıllarca birlikte vakit geçirirler, aşkı yaşarlar. Ama Stefan bir insandır ve açgözlülük, hırs gibi duygulara sahiptir. Kralın tahtına geçmekse en büyük arzusudur. Bu uğurda Malefiz'i öldürmeye çalışır, ama öldüremez, buna yüreği el vermez. Bunun yerine Malefiz'in en büyük silahlarından biri olan kanatlarını koparır. Kral ölüm döşeğindeyken Malefiz'i öldürdüğünü söyler, kanatlarını gösterir. Ömrünü Moors'u alıp Malefiz'i öldürmeye adamış ve bu uğurda ölüm döşeğine düşmüş kral bunu görünce hemen Stefan'ı varisi yapar.

Stefan'ın kral olmak uğruna kendisinin kanatlarını kopardığını anlayan Malefiz öfkeyle dolar. Malefiz'in büyüleri hala geçerlidir, sadece kanatları yoktur. Bir kargayı diğer hayvanlar tarafından yenilmek üzereyken kurtarır Malefiz. Kargayı insana dönüştürür. Bunun üzerine karga da Malefiz için çalışır. Malefiz, karga/insan Diaval'dan kendisinin kanatları olmasını ister. Diaval, karga görünümünde sık sık saraya gidip bilgiler toplar. Bir gün kral ve kraliçenin bir kızı olduğunu öğrenir.

Ve Malefiz, bebeğin vaftiz törenine gider. Vaftiz töreninde üç peri bebeğe güzellik, mutluluk vs. hediyeler verirken Malefiz törene girer. Malefiz, prenses bebeği hepimizin bildiği o şekilde lanetler: 16 yaşında eli bir çıkrığa batacak ve sonsuz uykuya dalacaktır. Ayrıca bu büyüyü dünya üzerinde hiçbir güç değiştiremez. Lanetin geçmesi için gerçek aşkın öpücüğü gereklidir. Bunların hepsi aslında iyi biri olan Malefiz'in kandırılması ve öfkelenmesindendir. Bunun üzerine kral, Aurora'yı hemen üç periye emanet eder, krallıktaki tüm çıkrıkları toplatır, üç periyle birlikte kızını çok uzaktaki bir kır evine gönderir.

Malefiz, Aurora büyürken hep onu izlemiştir. Periler Aurora'yı koruyamaz, bu süreçte Malefiz hep Aurora'yı korur. Yeri geldiğinde Aurora tepelerden düşecekken onu kurtarır, aç olduğunda ona çiçekten emzik gönderir vs.

Aurora 15 yaşına geldiğinde Malefiz'le tamamen tanışır. Malefiz'in kendisinin iyilik perisi olduğunu düşünmektedir. Malefiz, Aurora'ya bir nevi annelik yapmıştır ve şimdi de çok yakınlardır. Aurora, Malefiz'le birlikte yaşamak istiyordur. Ve Malefiz pişmandır, lanetini geri almaya çalışsa da olmaz: çünkü bu laneti dünya üzerinde hiçbir güç değiştiremez, kendisi bile. Aurora, Phillip isimli bir gençle tanışır, ondan biraz etkilenir. Bu yüzden Diaval artık çözüme kavuştuklarını düşünür, Phillip Aurora'yı öptüğü gibi Aurora uyanacaktır ve her şey çözülecektir. Ama Malefiz'e göre gerçek aşk yoktur.

Ve Aurora'nın 16. yaş günü gelir. Aurora'nın laneti bir şekilde sarayda gerçekleşir ve Aurora Malefiz'in kötü biri olduğunu düşünmektedir. Malefiz hemen krallığa gider, yanında Phillip ve Diaval da vardır. Phillip Aurora'yı öpmesine rağmen lanet geçmez. Bunun üzerine Malefiz tamamen yıkılır, üzücü bir veda eder ve Aurora'yı alnından öper. Gerçek sevginin öpücüğüyle uyanır Aurora. Ve Aurora'nın kral babasıyla Malefiz'in savaşı başlar. Malefiz'in demirde yanacağını bilen kral önceden demirlerle ilgili çok büyük bir hazırlık yapmıştır. Malefiz tam yenilecekken Aurora onun kanatlarını bulur ve serbest bırakır, kanatlar hemen sahibine gider ve Aurora gücüne kavuşur, Diaval'ı da kurtarır ve hemen orduya saldırır. En sonunda kazanırlar. Aurora ve Malefiz mutluluğa ulaşır, Moors mutluluğa ulaşır. Tıpkı Malefiz'in çocukluğu gibi..

 Disney'in kötü karakteri Malefiz'in ardında böyle bir hikaye olduğunu izlemek epey şaşırtıcıydı tabii. Film ve masal çok farklı, ama bu versiyonu yıllardır ezbere bildiğimiz o Uyuyan Güzel'den çok daha güzel. Zaten hep böyledir, kötü kişilerin ardında kötü bir geçmiş vardır..

Malefiz'e Angelina Jolie cuk oturmuş. Tam olmuş gerçekten, kendisinin oyunculuğu tabii ki muhteşemdi. Bir kez daha hayran bıraktı beni kendisine. Asaletiyle, her şeyiyle harikaydı Angelina Jolie.

Prenses Aurora rolündeki Elle Fanning (sağdaki), ablası Dakota Fanning ile
Elle Fanning beni oyunculuğuyla çok şaşırttı. Tamam, ablası bize kendini kanıtlamıştı ama ablasından eksiği yok fazlası varmış meğer! Elle'in kesinlikle geleceği parlak görünüyor.

Biraz film hakkında görüşlerimi belirteyim. Uzun zamandır böyle muhteşem bir film izlememiştim. Film, gerçek bir görsel şölen. Efektleri, yaratıkları, savaş sahneleri, uçuşlar kaçışlar hepsi birbirinden harika olmuş. Fantastik film isteyenler hayran kalacaklar.

Peri masallarına inanmayın! Çünkü onlar olduğu gibi değiller.. Disney, bize son yıllarda eski peri masallarını uyarlamasıyla gösterdi bunu. Pamuk Prenses ve Avcı'yı hatırlarsınız. (Bu arada kötü gibi görünen karakterlerinin aslında ne kadar güzel olduğunu da görmüş olduk -,- Cinderella'yı da uyarlasalar mükemmel bir üvey anne bekliyorum artık..

Gerçek aşk öpücüğünü başka bir açıdan yapmaları çok güzel oldu. Bu arada ben Diaval bir an öpecek ve uyanacak sandım yani ama öyle olmadı.

Ayrıca Angelina Jolie'nin zaten çıkık olan elmacık kemiklerini profesyonel bir makyajla tamamen harika yapmışlardı. Hayran kaldım. Angelina'nın makyajı mükemmeldi.

Lana Del Rey'in seslendirdiği, daha 1959'un Uyuyan Güzel'i Aurora'nın söylediği Once Upon a Dream film için büyük yankı uyandırdı. Gerçekten çok güzel bir şarkı, Lana Del Rey'in o harika sesine tam uyuyor. Ninni tarzında zaten. Buyrun:

Ben bu filme bayıldım, harika bir filmdi. Kötü karakterlere duyduğum ilgide haksız olmadığımı kanıtlayan bir film daha.. Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim, büyük ihtimalle yakında vizyondan kalkar. 


PUANIM:

3 yorum:

  1. Merhaba, blogunu takibe aldım. Benim bloguma da bir göz atıp takibe alırsan çok sevinirim. Başarılar.. :)

    YanıtlaSil
  2. çok başarılı bir paylaşım olmuş.
    Kuş İsimleri yöneticisi olarak başarılarınızın devamını diliyorum.

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)