Stefan Zweig - Satranç - vulnicure

1 Temmuz 2015 Çarşamba

Stefan Zweig - Satranç

Özgün adı: Schachnovelle
Yazarı: Stefan Zweig
Çeviren: Ayça Sabuncuoğlu
Sayfa sayısı: 71
Yayınevi: Can Yayınları
Fiyatı: 8 TL

Rastlantı sonucu eline geçirdiği bir kitapla satrancın inceliklerini öğrenerek bu oyunu bir tutkuya dönüştüren ve giderek bu tutkusu yüzünden beyin hummasına yakalanan Dr. B.nin öyküsüdür görünüşte Satranç. Ama derinlerde bir veda mektubudur aslında.

Stefan Zweig'ın Brezilya'da sürgündeyken yazdığı ve Şubat 1942'deki intiharından birkaç ay önce tamamladığı Satranç, Avrupa kültürünün faşizm tehlikesi altında yok oluşuna işaret eder.

Avrupa kültürüne elveda derken yaşama da veda etmeyi seçen Zweig'ın yapıtı, gerilimli kurgusu ve kahramanın ruhsal gelgitlerinin işlendiği dokusuyla, kısa ama her bakımdan etkileyici, olağanüstü bir uzun öyküdür. (arka kapaktan)
YORUMUM:

Stefan Zweig'ın karısıyla birlikte intihar etmesinden kısa bir süre önce yazdığı bu "uzun öykü" bir solukta biten öykülerden. Zaten okudukça; Zweig'ın kendi ruh halinden kesitleri, kendisine dair bir şeylerden de bahsettiğinin farkına varmamak imkansız.

Bir insana psikolojik olarak baskı yapılmasından bahsediliyor. Bir hücrede, yanında kimse, hiçbir şey olmadan yaşayan bir adama aslında yapılan psikolojik baskı bu. Gayet de güzel ve sürükleyici işlenmiş konusu.

Anlatımı akıcı, sade ama bir o kadar da etkileyici olan kitabı elinize aldığınız gibi bitireceğinizi düşünüyorum. Okurken kendinizi kaptıracaksınız ve hemen bitireceksiniz, ancak ardından uzun bir kitabı düşünme, içinizde değerlendirme evresi olacak.


PUANIM:

1 yorum:

  1. Ben de bir solukta okumuştum bu kitabı. İntiharından kısa bir süre önce yazdığını bilmiyordum. Teşekkürler))

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)