Haziran 2022'de K-Pop - vulnicure

1 Ekim 2022 Cumartesi

Haziran 2022'de K-Pop



Merhabalar,

K-pop'un aylık gündemini değerlendirdiğim yazı dizisine devam ediyorum. Birkaç aydır bu diziyi düzgün sürdüremesem de ekim ayıyla birlikte eksiklerime yetişip yılın son aylarını zamanında tamamlamayı planlıyorum.

Bu hafta sırada tatil sezonunun açıldığı; k-pop için plaj partisi konseptlerinin, dile takılan neşeli ve hareketli melodilerin en çok yükseldiği zaman dilimi olan haziran ayı vardı. Haziran ayı dinleyicilere beraberinde özlediğimiz birçok ismi de getirdi.


TWICE'ın solo müzik kariyerine başlayan ilk üyesi olarak Nayeon, k-pop'u k-pop yapan o sihirli formülü tamamıyla kullanan ve TWICE'ın eski şarkılarını anımsatan neşeli bubblegum pop harikası POP! ile bu ay çok başarılı bir başlangıç yaptı. Verdiği şeker yeme hissiyle POP! ne kadar k-pop'sa albümdeki diğer şarkılar da bir o kadar Batı popüler müziğine yakındı, Candyfloss ise oldukça eğlenceliydi.

BTS bu ay kariyerlerinin 9. yılını kutlamak için Proof adlı 3 disklik bir derleme albümü yayınladı. 3 yeni şarkıyı beraberinde getiren albümün ilk diskinde grubun singleları, ikinci diskinde üyelerin solo ve unit şarkıları, son diskinde ise şarkıların demo versiyonları bulunuyordu. Albüm "Neymiş bu BTS yahu?" deyip grubun ciddi anlamda büyük müzik kataloğunu görünce korkup kaçanlar için uygun olsa da singlelar dışında öne çıkan başarılı diğer parçalarını ve deep cut denecek geri planda kalmış hazinelerini ele almadığı için grubun müziğine giriş yapma amacını tam anlamıyla yerine getiremiyordu. Ancak streaming çağında bu gibi albümlerin giriş yapmaktan çok yayınlanmayan şarkıları ve farklı versiyonları dinleyicilere sunmasıyla önem taşıdığı gerçeğini de göz önünde bulundurursak albüm grubun şarkılarının nasıl oluştuğunu bilmek isteyen hayran ve müzikseverlere kesinlikle hitap ediyordu. Bana göre grupla tanışmak isteyenler için 2. disk iyiydi, streaming platformlarında olmayan 3. disk ise BTS'in eski eğlenceli günlerini göstermesiyle çok keyifliydi. Albümün single'ı Yet To Come'ın ise nostaljiye dayanması dışında hiçbir numarası yoktu, benim için kocaman bir hayal kırıklığıydı.

 BTS üyelerinden Jungkook'un Charlie Puth ile işbirliği Left and Right da bu ayın hit şarkılarındandı. İkilinin sesinin uyumu ve şarkının dile takılma hissi tartışılmaz olsa da muhtemelen stream sayısını yükseltmek için kısa tutulmuş süresi bir demoyu dinleme hissi uyandırıyor ve şarkı bittiğinde “Ee, bu kadar mıydı yani?” diye düşündürüyordu.

LOONA da bu ay dönenler arasındaydı. "Grubun sound'u" konusu hayranlar arasında oldukça tartışmalı olsa da ben bu sound'un ve hatta grup kimliğinin yitirildiğini düşünenlerdenim. Mini albümde Pale Blue Dot gibi güçlü anlar olmasına ve grup perileri andıran vokalleriyle dinleyicileri büyülemesine rağmen bütün olarak bakınca bir renk, zamanında LOONA'yı LOONA yapmış o eşsizlik eksikti. Single olan Flip That akılda kalmıyordu, grubun Queendom 2 finalinde performans sergilediği POSE da albümün bütünlüğü içerisinde sırıtıyordu.

Kep1er ise bu ay ilk geri dönüşünü mini albüm DOUBLAST ile yaptı. Bana kalırsa grup bu mini ile hem müzik hem de konsept anlamında sektörde kendi yerini buldu. Bağımlılık yapan albümün single'ı Up!'ın nakaratındaki house synthleri bu yazın en iyilerindendi. Up! ve Attention dışındakiler daha yumuşak tonlarda ilerlese de bu, albümün son zamanlardaki en keyifli yaz temalı işlerinden olduğu gerçeğini değiştirmiyordu.

IZ*ONE üyelerinden Jo Yuri de bu ay ilk mini albümünü yayınladı. Round and Around ile açılan albüm, şarkının vaat ettiği zarif atmosferi devam ettiremese de de Jo Yuri’nin renkli karakterini yansıtan Rolla Skates gibi parçalarla keyif vericiydi. Yuri'nin masalsı vokaliyle bir peri masalının müzikalinden çıkmış havası veren Opening ise albümün en iyisiydi. IZ*ONE'ın bir diğer üyesi Kang Hyewon da huzur veren Like a Diamond şarkısını Stella Jang işbirliğiyle yayınladı.

aespa temmuz ayında yayınlayacakları albüm öncesi SM Culture Universe'ün 2. bölümünü ve iki pre-release teklisini yayınladı. Grup Illusion ile beklentileri bir kez daha karşıladı. İlk kez grubun Coachella performansında duyduğumuz Life's Too Short'un İngilizce versiyonu ise grubun Amerika müzik piyasasına yönelik tamamı İngilizce ilk şarkısı oldu.

OnlyOneOf üyelerinin her ay solo bir single çıkartacağı projeleri undergrOund idOl de bu ay başladı. Projenin ilk teklisi YooJung'dan begin oldu. Grubun sektör içinde kendine haslığını belli eden şarkının klibindeki Wong Kar Wai referansları, Onur Ayı'nda açık bir şekilde queer hikayeyi anlatması grubu bir kez daha benzerleri arasında üst sıralara taşıdı.

Yeni mini albümleriyle fromis_9 da bu ay dönen gruplar arasındaydı. Funktronica ve nu-disco türleri gruba çok yakışıyor olsa da ben grubun değişik müzik türü ve fikirleri denediği işleri görmeyi özlüyorum. fromis_9'ın son iki dönüşü de ayırt edilemeyecek şekilde birbirine benziyor ve güvenli yollardan ilerliyordu. Bu durumun tek istisnası ise albümün dikkat çeken ve bu ayın en iyilerinden olan şarkısı Rewind oldu.

Sunmi ise yaz dönüşünü Heart Burn adlı single albümüyle yaptı. K-pop'un alışkın olduğumuz single tiplemelerine pek uymayan Heart Burn çok keyifli olsa da albümde asıl olarak öne Sunmi'nin psychedelia sularında yüzdüğü Childhood çıkıyordu. İki şarkı da yaz akşamları için biçilmiş kaftan olan sakin melodileriyle bu aya renk kattı.

PIXY, Villain ile bu ayın en iyilerinden bir mini albümle döndü. bugAboo dile takılan ancak trend girl crush şarkıları arasında çok da öne çıkamayan iki şarkılık bir single albümle dönüş yaptı. Secret Number, woo!ah, DRIPPIN, Omega X, Tan, KARD, Wonho, Youngjae, Heize, Ravi ve Xydo da bu ay dönüş yapanlar arasındaydı. Onew, Stray Kids, SF9, Rocket Punch ve VERIVERY ise Japonya'da dönüşünü yaptı. 

Bu ay MLD Entertainment'ın yeni kız grubu Lapillus, HIT YA! adlı enstrümantal olarak hoş ancak şimdilerde trend olan edgy kız grubu sounduyla harcanan bir şarkıyla çıkış yaptı. Şarkının grup üyelerinin vokalleriyle uyumsuzluğu benim için bu çıkışı büyük bir hayal kırıklığına çevirdi. CLASS:y ve PoshGirlsJ de Japonya'da çıkış yaptı.



Bu ayın magazin gündemi diğer aylara kıyasla bir tık durgundu ancak BTS grubu manşetlerden hiç inmeyerek bu açığı kapattı. Grup, Asyalılara uygulanan ayrımcılık ve nefret suçları üstüne farkındalık yaratmak üzerine Beyaz Saray'da ABD başkanı Joe Biden ile bir görüşme yaptı, sonrasında da konuyla ilgili bir video yayınlandı. Birkaç hafta sonra, grubun 9. yıldönümü kutlamaları esnasında, üyelerin bireysel aktivitelerine odaklanmaları için grup aktivitelerine geçici bir ara verileceği açıklandı. Bu haber o kadar ses getirdi ki grubun bünyesinde bulunduğu şirketin hisselerinde düşüş yaşandı ve Kore Şarkıcılar Derneği'nin başkanı Lee Ja Yeon, BTS'in Kore müziği dalgasına olan olağanüstü etkisini vurgulayarak bu kararın gözden geçirilmesini teklif etti. Tüm bunların üzerine grubun şirketi; BTS'in dağılmadığını ya da tam anlamıyla bir ara vermediğini, bazı grup faaliyetlerine devam edileceğini ancak bir yandan üyelerin kendi bireysel kariyerlerini ilerleteceklerini duyurdu. BTS'in kitleleri ayaklandıran bu akıl almaz etkisi bir günde oluşmadı elbette, eğer ilgisini çekenler olursa bu etkinin nasıl oluştuğuna dair yakın gelecekte bir yazı yazmak aklımda var. 

 BTS'in bireysel kariyerlerine odaklanma kararı sonrası ilk olarak üyelerden Jungkook'un yukarıda bahsettiğim Charlie Puth işbirliğinde ay sonunda yer alacağı ve J-Hope'un temmuz ayında bir albüm yayınlayacağı açıklandı. Ayrıca J-Hope ve TXT'nin Lollapalooza'da performans sergileyecekleri duyuruldu.

Benim de her bölümünü buraya taşıdığım Queendom 2 programı bu ay son buldu, WJSN yarışmayı kazanarak ilgili kanalda bir şov yayınlama hakkı kazandı.

Jessi'nin sunuculuğunu yapmasıyla popülerleşen Showterview'un yeni sunucusunun Sunmi olacağı açıklandı.

K-pop'un efsane gruplarından KARA'nın üyeleri tekrar bir araya geldi ve grubun 15. yıldönümüne özel bir geri dönüş planlarının olduğu açıklandı.

Son aylarda dağılan kız grupları kervanına bu ay maalesef G-reyish de katıldı. G-reyish pek tanınan bir grup olmasa da eski k-pop dönemlerini hatırlatan şarkılarıyla internette ilgi görüyordu. Bir başka kız grubu Weeekly'nin hem söz yazarlığı hem de beste yapan yetenekli üyesi Jiyoon'un da mental sağlığına odaklanmak için grubundan ayrıldığı açıklandı. Bu ayın bir diğer kötü haberi ise fromis_9'ın 5 üyesinin bir araba kazası geçirdiğiydi. Neyse ki üyelerin yalnızca küçük yaralanmalarının olduğu ve hiçbirinin ciddi bir sağlık sorunu yaşamadığı duyuruldu.


Bu ay favorilerim:

Nayeon - POP!

aespa - Illusion

BTS - Run BTS

Jo Yuri - Opening

Kep1er - LE VOYA9E

PIXY - Villain

Sunmi - Childhood

Kep1er - Up!

Onew - Beauty

Jo Yuri - Round and Around 

PIXY - Natural

fromis_9 - Rewind


Benim takip ettiğim ve hatırladığım kadarıyla 2022'nin 6. ayında k-pop böyle geçti. Atladıklarımı aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz. :)

6 yorum:

  1. diziler filmler sayesinde müzisyenler de iyice ünleniyor, saol liste için pekiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, daha çok kişinin radarına giriyorlar bu vesileyle :)

      Sil
  2. BTS 9.yılını mı kutladı? Grubu son yıllarda çok sık duyuyorum. Hepsi çok genç görünüyor. Küçük yaşlarda grubu kurmuşlar demek ki. Gerçi Koreliler yaşını göstermiyor. Genç duruyor da olabilirler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet; grup kurulduğunda en büyük üyeleri 21 yaşındaymış, en küçükleri de 15. Hala çok gençler kısacası ama Korelilerin her daim genç durması tespiti de çok doğru :)

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)