Searching For Sugar Man (2012) - vulnicure

22 Şubat 2014 Cumartesi

Searching For Sugar Man (2012)

Adı: Searching For Sugar Man / Bir Şarkının Peşinde
Yapım Yılı: 2012
Türü: Belgesel, biyografi
Süresi: 86 dakika 26 saniye
Yönetmen: Malik Bandjelloul
85. Akademi Ödüllerinde En İyi Belgesel dalında ödül aldı.

KONUSU:


Sixto Rodriguez, takdir edilmiş ve kesinlikle çok tutacağı düşünülmüş 1970'li yıllarda iki albüm çıkartmış, Detroit'te yaşayan birisidir. Ancak beklenenler olmaz ve Rodriguez'in çıkardığı iki albüm de tutmaz. Ancak Rodriguez bir şeyden habersizdir: kendisi Güney Afrika'da bir efsane olmuştur. Gerçek bir efsane!

Güney Afrika'da yaşayanlar da Rodriguez'in kim olduğunu öğrenmek için pek çok çaba verirler ve onu bulmaya çalışırlar. 


YORUMUM VE AYRINTILI KONU:


Yeni favori belgeselime/filmime merhaba deyin. Yukarıda bahsettiğim gibi Rodriguez, Güney Afrika'da bir efsane olmuştur ancak kendisinin bundan haberi bile yoktur. Amerika'da adını kimse duymamıştır ancak Güney Afrika'da onun adını bilmeyen yok gibidir.

Peki nasıl Güney Afrika'da efsane olabiliyor? Belgeselde anlatılan bir rivayete göre ABD'den Güney Afrika'ya gelen bir kadın Rodriguez'in Cold Fact isimli ilk albümünü Güney Afrika'da erkek arkadaşı ve arkadaşlarıyla dinlemiş ve hayran kalmışlardır. Sonra yavaş yavaş tüm ülke bu albümden haberdar olmuştur. O artık Güney Afrika'nın kurtarıcısı gibidir. American zero, South African hero diye çok güzel anlatılmış.

Ve Rodriguez'i bulmak için Güney Afrika'da inanılmaz bir çalışma başlar. Senelerce Rodriguez'in gizemini çözmeye çalışırlar ama çalıştıkça daha gizemli şeyler ortaya çıkar. Rodriguez'in intihar ettiği söylenir. Güney Afrika'da onu arayan bir site açılır ve Rodriguez'in kızı Eva o siteyi bulur. O andan sonra Rodriguez'in gerçekten yaşadığı anlaşılır ve onu Güney Afrika'ya çağırırlar. Bazıları onun bir sahtekar olduğunu düşünse de geldiğinde her şey açığa çıkar zaten.

Ülkesinde restorasyon işleriyle uğraşan Rodriguez, Güney Afrika'ya geldiğinde kendini prens gibi hissettiğini belgeselde de dile getiriyor.. Güney Afrika'ya 2 Mart 1998'de gelir, 6 Mart 1998'de de konser verir. Konserde insanlar ona resmen tapıyorlardı, o an çok duygulandım. Dakikalarca yıllardır hayran oldukları o gizemli adamı canlı izlemek.. Rodriguez 15 dakika kadar şarkı söylemez, herkes ayakta ağlayarak onu alkışlar. Ve en sonunda Rodriguez o efsane sözleri söyler: Thanks for keeping me alive. Güney Afrika'da 6 tane tüm biletleri satılmış konser verir ve bunlardan kazandığı paraların çok büyük kısmını ailesine ve arkadaşlarına verir. Hala da 40 sene önce hangi evde yaşıyorsa o evde yaşamaya devam eder. Böylesine de mükemmel bir insan olduğunu görüyoruz. Bu linkte Rodriguez hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz. Ve bu film de tıpkı hikayesi ele alınan adam gibi mükemmeldi.

Duygu dolu olduğu kesin bence, hikayesi inanılmaz. Bu mükemmel belgeseli izlemeyerek 2 senedir çok fazla şey kaybettiğimi fark ettim. Siz de hala izlemediyseniz, çok ama çok fazla şey kaybettiğiniz kesin. Vakit kaybetmeden izleyin derim. Filmin 1 tane Academy ödülü de var: En İyi Belgesel dalında. Diğer ödüllerine bakmak isterseniz IMDB sayfasına alayım sizi. Buradaki hikaye çok özel bence ve izlediğinizde pişman olmayacaksınız, aksine hayatınıza başka bir sayfa açılmış gibi hissedeceksiniz.

Bir de bu filmi izledikten sonra insanda oluşan Rodriguez albümü alma isteği var. D&R'den bakmak için tıklayın. Ben şu an tüm şarkıları indirmiş olsam da, albümü almaktan başka bir şey düşünemiyorum sanki...


PUANIM:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşleriniz benim için çok değerli :)