Orijinal Adı: Lord of the Flies
Yazar: William Golding
Çeviren: Mȋna Urgan
Sayfa Sayısı: 261
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Fiyatı: 12 TL
ARKA KAPAK:
MODERN KLASİKLER DİZİSİ - 1
"Sineklerin Tanrısı" başlangıçta, ıssız bir adaya düşen çocukların serüvenlerini anlatan, küçükler için yazılmış bir öykü, R.M. Ballantyne'ın Mercan Adası'nın çağdaş bir uygulaması sanılabilir. Hatta Golding, kendine özgü bir alaycılıkla, okuyucunun bu sanısını pekiştirmek istercesine, Sineklerin Tanrısı'nın başlıca iki kişisine Mercan Adası'ndaki çocuklardan aldığı Ralph ve Jack adlarını verir. Mercan Adası'nda Ballantyne, oldukça duygusal ve biraz da bön bir iyimserlikle, gemileri battıktan sonra Pasifik Okyanusu'nda ıssız bir adaya sığınan üç İngiliz gencinin, Büyük Britanya uygarlığının oldukça başarılı bir küçük örneğini nasıl yeniden kurduklarını anlatır. Golding'in Sineklerin Tanrısı'nda da bir mercan adası ve İngiliz çocuklar vardır. Ama altı ile on iki yaş arasında olan bu çocuklar, gelecekteki atom savaşı sırasında, güvenilir bir yere götürülmek üzere bindikleri uçak bir saldırıya uğradığı için bu mercan adasına düşmüşlerdir. Ve bu mercan adasında olup bitenler, Ballantyne'ın romanında olup bitenlere hiç mi hiç benzememektedir...
Sineklerin Tanrısı'nda gördüğümüz ıssız ada da yeryüzünün cennetlerinden biridir. Çocuklar da bu adanın, okudukları Mercan Adası'na çok benzediğini söylerler. Ne var ki, başlangıçta bunu hiç sezinlemediğimiz halde, atom çağının çocukları, bu güzelim adayı her açıdan bir cehenneme çevireceklerdir."
Mȋna Urgan
WILLIAM GOLDING 1911 yılında Cornwall'da doğdu. Oyuncu, öğretim görevlisi, denizci, müzisyen ve son olarak okul müdürü sıfatlarıyla çalıştı. 1934'te Şiirler adlı ilk kitabını yayımladı. 1940 yılında Kraliyet donanmasında görev aldı. 1954'te ilk romanı Sineklerin Tanrısı'nı yayımladı. Bu romanın yakaladığı yazınsal ve ticari başarının ardından 1961 yılında öğretmenliği bıraktı ve kendini tamamen yazmaya adadı. Kule ve Çatal Dil de dahil olmak üzere toplam on iki roman yazdı. Sineklerin Tanrısı 1963 yılında Peter Brook tarafından filme alındı. 1983 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Golding, 1993 yılında hayata gözlerini yumdu.
YORUMUM:
Böylesine muhteşem bir romana ne kadar iltifat etsem azdır. William Golding bu kitapta bizlere çok şey gösteriyor gerçekten. Şu an en sevdiğim kitap Sineklerin Tanrısı diyebilirim.
İnsan tertemiz mi doğar gerçekten? Bu kitap insana bu soruyu sorgulatıyor. Bu kitapta pek çok şeyi sorguladım ben okurken ve epey keyif aldım. Çocuk kitabı kesinlikle değil, bu kitapta herkes kendi hayatından bir şeyler bulabilir. Her yaştan insan okumalı bence bu kitabı.
Bana kalırsa bir başyapıt, bir klasik olmasının sebebi de kitabın verdiği mesajdı. Verdiği mesaj, çok güçlü. Bunu burada anlatmam pek mantıklı kaçmaz, bunu ancak okuyarak anlayabilirsiniz. Bu hissi yaşamalısınız.
Liderlik bazı kişilerde doğuştan vardır. Ancak iki karpuz bir koltuğa sığmaz, bunu herkes bilir. Peki iki karpuzdan iyiliğe yönelen mi koltuğu kapar, zorbalığa yönelen mi? Akılcı bir dost mu daha iyidir, güçlü bir dost mu? Hayatta bunları çok yaşarız, değil mi?
Çağımıza çok uyduğundan dolayı da bu kadar seviliyor belki de Sineklerin Tanrısı. Ancak bu kitabı överken kelimeler gerçekten kifayetsiz kalır. Bu yüzden ben artık susuyorum.
KİTAPTAN ALINTILAR:
"Senin de, kan dökme merakının da Allah belasını versin Jack Merridew! Senin de senin avcılığının da! Evlerimize dönebilirdik..."
"Dağda ateşimiz yok. Peki aşağıda, burada bir ateşimiz olamaz mı? Şu kayaların üstünde bir ateş yakabiliriz. Hatta kumun üstünde bile. Ne olursa olsun, dumanımız olacak."
"Sırf biraz et uğruna..."
Ralph akıllıca konuştu:
"Avcılık uğruna da" dedi; "bir kabileymiş gibi davranmak uğruna da, yüzlerine savaş boyası sürmek uğruna da."
PUANIM:
Kitap çok güzel ama insanlığa dair umutlarınızı ve iyi düşlerinizi de söküp götürüyor. Bir Peter Pan vardı. Hani şu çocukların diyarı. Büyüklük hiç olmadan mutlu olabildiğimiz diyarlar. Peter Pan gelip beni götürse derdim küçükken. Şimdi bunu okuyunca o hayallerim tuzla buz oldu.
YanıtlaSil