Persepolis (2007) - vulnicure

10 Ekim 2015 Cumartesi

Persepolis (2007)

Yönetmen: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Senaryo: Marjane Satrapi (hikaye), Vincent Paronnaud (senaryo)
Seslendirenler: Chiara Mastroianni, Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Simon Abkarian, Gabrielle Lopes Benites, François Jerosme
Süresi: 95 dakika
IMDb puanı: 8,0
Ülke: Fransa

YORUMUM:

Marjane Satrapi'nin otobiyografik çizgi romanından uyarlama bir animasyon filmi Persepolis. Şahlık rejiminin yıkıldığı ve İslami devrim ile şeriat sisteminin getirildiği İran'da ergenlik dönemindeki Marjane'ın hayatındaki ve ülkesindeki değişimler mizahi unsurlar da bulundurarak anlatılıyor. Her devrimin gelişmeye, çağ atlamaya ışık tutmadığını göz önüne seriyor.

Pehlevi (Şahlık) döneminde ülke modern ve gelişme yolunda bir ülkeyken Humeyni ve İslami devrim döneminde ülkeye pek çok yasak getiriliyor ve bunların bir nevi "bekçileri" oluyor. Iron Maiden hayranı, zeki ve cesur Marjane de bu yönetime doğal olarak cüretkar tavırlar almaya başlayınca ailesi kendisi hakkında endişeleniyor ve onu Avusturya'da özel bir okula gönderiyor.
Avusturya'da güzel başlayan yaşamının ardından Marjane bazı tecrübeler de ediniyor ve bunları yoksulluk, evsizlik vs. pek çok şey izliyor. Bunun ardından ülkesine geri dönüyor.

Bizim izlediğimiz, okuduğumuz ve bildiğimiz İran'ın ne hale geldiğini yine izlediğimiz, okuduğumuz ve bildiğimiz biçimde görüyoruz. Vurucu tespitleri de barındırıyordu bana kalırsa. Bunun dışında daha çok ergenlik çağındaki bir kıza ve yaşamına olan etkilerini çok iyi bir şekilde bizlere sunuyor, bu yüzden tüm toplumsal olayların var olması gibi bir durum da yok. Ayrıca Marjane'in hislerinin ve başkaldırışının yanı sıra Avusturya'da yoksul ve aç geçirdiği zaman dilimi de beni etkiledi. Özellikle yerde bulduğu sigara izmaritini alıp içmesi başarılı bir sahneydi. Ve elbette büyük anne karakteri örnek alınacak bir kadındı. Animasyon açısından kesinlikle tatmin ediyor. Yine de bazı eksikleri vardı. Bu arada film siyah-beyazdı, belki de en güzel yönlerinden biri buydu.

Peki siz bu filmi izlediniz mi? İzlediyseniz ne düşündünüz? Lütfen benimle yorum olarak paylaşın.

Filmin uyarlandığı aynı adlı çizgi roman hakkındaki yorumumu okumak için tıklayın.


PUANIM:

1 yorum:

  1. İzlediğim ve çok beğendiğim filmlerden biri. Bildiğimiz animasyonlardan değil. Uzun zaman önce izlemiştim ama ne kadar etkilendiğim bugün gibi aklımda.

    Bir de ben İran'ı, Afganistan'ı hep bugünkü gibi tutucu, kadınlarını hep kara çarşaflı sanıyordum. Halbuki 1960'lı yıllarda gayet modern ülkelermiş. İnsan bunu öğrenince daha çok üzülüyor. Ne kadar şanslı olduğumuzun farkına vardım.

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)