Feriköy Pazarı, Mephisto, Lokal Sahaf - vulnicure

22 Ağustos 2022 Pazartesi

Feriköy Pazarı, Mephisto, Lokal Sahaf


Aylar, hatta aylaaar öncesinde, çok değerli Şule ablaya o dönem yaptığım bir kitap alışverişini burada paylaşacağıma dair söz vermiştim. O yazıyı hazırlamak konusunda uygun şartları bir türlü yakalayamadım, sonra da burada paylaşmaya değecek kadar çok ürünün olduğu bir kitap alışverişi yapamadım. Son birkaç haftada biraz sahaf, biraz pazar diye gezerken aldıklarımın fazlasıyla geç kalınmış bu sözü yerine getirmeme vesile olabileceği aklıma geldi ve hemen bilgisayarın karşısına geçtim.


Alışverişimde ilk durağım iki pazarımı ayırdığım ve daha nice erken uyanılmış pazar sabahımı içinde geçirmek istediğim Feriköy Antika Pazarı idi. Eskiyi, nostaljiyi bu kadar seven biri olarak sahaflara, antika pazarlarına yıllarca burun kıvırmamın mantığını kendi içimde şimdi bile oturtamıyorum ama, iyi ki bu gereksiz huyumun üstesinden gelmişim. Bu pazar beni öyle bir büyüledi ki bir gün burada stant açtığımı, hepinizi beklediğimi duyurursam şaşırmayın. Eşe dosta gönderilen, arkalarında birbirinden nahif notların bulunduğu 70'lerden kalma fotoğraflardan benim bütçemi fazlasıyla aşan porselen takımlarına her türlü eski bu pazarda satılıyor. Ayrıca satıcıların ürünlerine verdikleri değer de belli, sohbetlerine doyum olmuyor. Farklı yaş aralıklarına ve bütçelere hitap edebilecek genişlikte bir satış yelpazeleri var ancak fiyatlar biraz şansınıza kalıyor. Hiç akla gelmeyecek değişik ve güzel ürünleri 15-20 TL'den kapmak da mümkün, “İncik cincik zaten, kalan bozukluklarla alırım.” diye sorulan ürünün fiyatını duyunca pazarın diğer bir köşesine kaçmak da.


Aldıklarıma gelelim. Dizüstü bilgisayarlardan bile CD girişlerinin kalktığı streaming devrinde albüm almanın pek iş görmediği doğru, ama siz gelin de bunu 10 TL'ye Britney Spears ve Mariah Carey albümleri bulan Vulnicure'a anlatın. Yolda yürürken karşıma altın dolu bir kese çıksa bu kadar heyecanlanmam, öylesine bir mutluluk. 

Bu arada Butterfly'ın diskinin üstünde "Nikah sonrası dans müziği" yazması çok hoşuma gitti, müthiş müzik seçimleri için çiftimizi (yoksa düğün salonumuzu mu?) kutluyorum.


Pazarda kitap işleri benim için biraz kesat geçti. Aslında kitap reyonları dolu doluydu ancak ben kendime göre bir şeyler bulmakta zorlandım, hoşuma gidenler de bana göre gereksiz pahalıydı. Ben de bir deneme derlemesi ve en sevdiğim sinema dergisi Altyazı'nın 2015 yılından kalma bir sayısını aldım.

Her ne kadar ben kendime göre bir şeyler bulamasam da sanat kitaplarına ilgi duyanların ve Osmanlıca bilgisi olanların burada biraz dolanmasını tavsiye ederim.


Ayrıca içeride para-pul koleksiyonu yapanların hoşuna gidecek pek çok ürün vardı, kardeşimle ben set şeklinde olanlardan bir tane aldık.

Fotoğrafladıklarım dışında birkaç figür oyuncak, 1-2 tane de eski para aldım.


İkinci durağım ise İstiklal Mephisto oldu. Çok değil, birkaç sene öncesine kadar Beyoğlu Sineması'nda izlenen bir film sonrası arkadaşlarımla hararetli sohbetler ederken "Ay, hadi Mephisto'ya da girelim!" diyerek görevlileri bıktırana kadar kitapları incelediğimiz bu yeri İstiklal'in geldiği noktaya rağmen içimde hep ayrı bir noktada tutuyorum. Artık buraya neredeyse hiç uğramasam da geçenlerde Taksim yakınlarındayken anlık bir kararla buraya da göz atmak beni uzun bir süre kitap alışverişi yapma derdinden kurtardı. 

İçeride bir reyonda yer alan kitapların etiket fiyatlarının enteresan bir şekilde inanılmaz uygun olduğunu fark ettim, hatta o kadar şaşırdım ki görevliyi çağırıp "Bunlar niye bu kadar ucuz?" diye sordum. Meğer yayınevlerinin baskısı tükenen/bitmek üzere olan/kapağı değişen bazı kitaplarını bir araya getirmişler, 10-25 TL arası fiyatlara satışa koymuşlar. İtiraf ediyorum, ucuzluğu görünce hiç bilmediğim etmediğim bazı kitapları da hemen aldım, ama ne yapayım? İnsanın aklı kalıyor. Uzun zamandır Mephisto'nun Kadıköy ve Beşiktaş şubelerine uğramadığım için oralarda böyle bir reyon var mı bilemiyorum ancak İstiklal'de indirim devam ediyor, yolu düşenlerin incelemesini tavsiye ederim.

Bu arada fotoğraftaki figürler Feriköy Antika Pazarı'ndan.


Ve son durak: mahallemizin sahafı. Buradan aldıklarımı fotoğraflarken gülmeden edemedim, tam felsefeye yeni yeni ilgi duyan bir genç imajı çizen seçimler yapmışım. Yine de merak ettiğim konu ve fikirlerin üstüne gitmeyi seviyorum.


Alışveriş yazıları işini çok becerebildiğimi düşünmüyorum ama aldıklarımı okudukça buraya taşımaya çalışacağım. :)

23 yorum:

  1. Siyah kapaklı YKY kitaplarını merak ettim. :) Bence paylaşmak için çok ürün almaya gerek yok, iki üç tane olsa da paylaşmak güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna katılıyorum, takip ettiğim bloglar paylaşınca okumak çok hoşuma gidiyor ama ben o 2-3 kitabı anlatacak 2-3 satırı yazamıyorum galiba. Ondan paylaşmıyorum :)

      Sil
  2. Ne samimi bir yazı olmuş ama bu :) Antika pazarına, aldıklarınıza ve anlatışınıza bayıldım. Yaşadığım yer olan Eskişehir'de de pazar günleri kurulan antika pazarı var. Bayadır uğramadığımı fark ettim yazınızı okurken. Bu pazar üşenmeyip gidersem sebebi sizsiniz :) Kitaplarınız için de iyi okumalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz, çok teşekkür ederim ve beğenmenize sevindim :) Eskişehir'deki pazar nasıl bilmiyorum tabii ama umarım siz de en azından bir gününüzü ayırıp şansınızı denersiniz. Tekrardan çok teşekkürler :))

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim İlkay, sana kapım her zaman açık, istediğin kadar kal :)

    Umarım İstanbul'u yakın zamanda ziyaret etme fırsatı bulursun, burada hoşuna gidecek çok şey var gibi geliyor bana yorumlarını ve yazılarını okudukça :) Yazıyı böyle görmene de çok sevindim, biraz daha sohbet havasına yakındı gerçekten.

    Figürler benim de favorilerim :D Aladdin ve Yasemin'li figürü birileri bakarken fark ettim ve onlar satın alacak diye aklım çıktı, neyse ki almadılar da ben hemen atlayabildim :)
    Evet, senin felsefe tarihi okuduğunu bugün gördüm ben de. Çok güzel bir tesadüf olmuş :) Birbirimize katacağımız yeni bir şeyler olur belki farklı kitaplar okudukça.

    Çook teşekkür ederim bu güzel yorumun için :)

    YanıtlaSil
  4. Feeriköy Antika Pazarını not aldım. :) Kitaplar güzel bence Cinsiyet Yasası ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ben de epey merak ediyorum o kitabı. :))

      Sil
  5. Bir zamanlar pul koleksiyonu yapardım. Pulları bende olabilir mi? diyerekten inceledim ama Kore'ye dair pulum hiç olmadı. Uzakdoğu'dan Japonya bir de Çin pullarım var... Felsefi okumalarım Sofie'nin Dünyası kitabıyla sınırlı... Mephisto'da uygun fiyata aldığın YKY'nın kitapları ilgimi çekti. Onları çok iyi yakalamışsın. Ve Altyazı Dergisi, pandemiden öncesine kadar alırdım su gibi de okurdum. Almayı niye bıraktım bilmiyorum. Belki de artık sitesinin müdavimi olduğum için.
    İyi okumalar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pul koleksiyonu ne güzel, çok merak ettim :) Bende de Çin pulu var, fotoğrafta hatta. Altyazı'yı ben de pandemide bıraktım :))

      Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Çok küçük yazıları okuyamıyorum ki ben :) Tekrar bakınca bir tane Çin pulu yakaladım :)

      Sil
  6. ah yaaa vallahi nefis bir yazı bu. bu antika pazarına gitmedim, giderim, aldığın herşeyi aynen ben de alabilirdim valla :) tümüyle :) ve aldığın kitaplar çok iyi gerçekten de :) bachman, zeller in hesse i çok iyi :) aykroyd :) felsefenin temel ilkeleri veeee süper hoca, yeditepe nin felsefe edebiyat hocası, füsün akatlı :) akatlı felsefe tiyatro edebiyat dersleri veriyormuş :) seçkin selvi var bir de onunla ders veren :) selvi nin biyografi kitabını okudum orda akatlı da var. akatlı müthiş bir hoca imiş :) ayyy bu yazı heycanlandırıyor insanıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Deep, sen de uydurabilirsen mutlaka git bence. Tam senlik bir sürü şey vardı :) Kitapları beğenmene sevindim, okumak için daha da heyecanlıyım şimdi.

      Senin yorumların da aynı şekilde heyecan veriyor insana, çok teşekkür ederim bu yorum içiinn :) Bir sürü yeni isim, kitap öğreniyorum sayende. Yazıların ayrı bilgilendirici, yorumların ayrı :)

      Sil
  7. aklıma gelmişken sana şeyi hatırlatayım :) blog detektifi nin sayfasındaki blog listem den bütün blogları bulabilirsin :) liste sürekli olarak artıyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa ben bakayım oraya, çok teşekkür ettiim :) Bu sıralar çoğalıyoruz, dönenler ya da yeni katılanları çok görüyorum.

      Sil
  8. Sen stant açsan neler satardın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar başta olmak üzere eski ve manevi değeri olduğunu düşündüğüm her türlü ürünü satardım sanırım. Antika pazarından çok bit pazarına dönerdi herhalde benimkisi :D

      Sil
  9. Antika pazarlarını severim. Pek eşya almam ama bir ara farklı ülkelerdeki pazarlarda rozetlere takmıştım. Epeyi aldım. Ara ara kullanıyorum gömleklerimde:)
    Haftaya Beylikdüzü'nde gelenekselleşmiş Sahaf Günleri başlayacak. Kitap açısından iştahımı oraya saklıyorum, her gün gidip gezerim artık:)
    Keyifli okumalar olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duymamıştım, ben de gideyim o zaman Sahaf Günlerine. :) İkinci el kitaplar da bulunuyor mu, fiyatlar nasıl acaba?

      Sil
    2. Bu yorum için ne kadar teşekkür etsem az, hemen kendime gidecek gün ayarladım :) Hiç haberim yoktu böyle bir etkinlik olduğundan. Fotoğraflarına baktım, ne güzel görünüyor. Açık havada olması da ayrı keyifli :)

      Çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Selamını aldım. Sözünü tuttuğun için teşekkürler. Alışveriş yazılarını okumayı seviyorum. Bence senin için de güzel bir anı olur. Yıllar sonra baktığında neler almışsın, hangi düşünceyle almışsın hatırlarsın. Tabii aradan geçen altı senede aldığın kitapları okumayı hâlâ bitiremediğini görünce insanın biraz canı sıkılıyor o ayrı :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, kesinlikle katılıyorum dönüp bakınca o zamanları hatırlamak çok keyifli oluyor. :) Bu da doğru ama şimdiki ekonomide insan biraz uyguna bir şeyler görmeyedursun, hemen atlıyor. Sonra da dediğin gibi 6 yıllık kitaplar rafta kalıyor :) Ben bir keresinde böyle alıp yıllarca okumadığım bir kitaba sonunda başlayınca baskı hatalarını görüp çok üzülmüştüm. Açgözlülük yapmadan alıp okusam daha aldığım dönemde o kitabı değiştirebilecektim oysa :(

      Sil
  11. Bayılırım öyle pazarlara ☺️

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)