Mayıs 2022'de K-Pop - vulnicure

8 Ağustos 2022 Pazartesi

Mayıs 2022'de K-Pop


 Merhabalar,

K-pop'un aylık gündemini değerlendirdiğim yazı dizisine devam ediyorum. Birkaç aydır bu seriyi devam ettirememiştim, yaz aylarının boş vakitlerini değerlendirerek hem geçen aylarda dinlediklerimi tekrar etmek hem de arada kaynamış gizli hazineleri bulmak amacıyla uzun bir ara sonrası devamını getirmeye karar verdim.

Yaz sezonuna yaklaştıkça en büyük grupların dönüş yapması ve COVID-19 önlemlerinin iyice azalmasıyla mayıs ayı k-pop için dolu dolu geçti.


Bu ay Source Music'in GFRIEND sonrası ilk grubu LE SSERAFIM Fearless ile çıkış yaptı. Grup hem BTS'in yer aldığı şirket HYBE'ın bünyesinde yer alan yeni bir kız grubu olmasıyla, hem de içerisinde IZ*ONE'dan çok popüler iki isim Sakura ve Chaewon'u barındırmasıyla daha çıkış yapmadan büyük ilgi görmüştü. Son zamanlarda k-pop'ta pek görmediğimiz sade ve spor şık konseptiyle getirdikleri yeni soluğa çok yakışan ve hemen dile takılan fresh şarkılarıyla beklentiler meyvelerini verdi. Grup üyelerinin sahnedeki göz alıcı ve kendine güven dolu duruşlarının insanda dans etme isteği uyandıran koreografileriyle birleşimi büyük beğeni topladı ve grup oldukça başarılı bir çıkış yaptı. Elbette yayınlanan mini albümde dikkatleri üstüne çeken parça Fearless oldu ancak dev bir markanın defilesinde yürüme hissi veren The World Is My Oyster ile nispeten sade Blue Flame albümün bir diğer göze çarpanları oldu.

TXT yeni mini albümleri minisode 2: Thursday's Child ile döndü. K-pop'ta pop rock türünün popülerleşmesine öncülük eden grup yeni albümlerinde de bu sound'u sürdürmeye devam etse de bana önceki şarkılara kıyasla bir düşüş yaşadıklarını hissettirdi. Mini albüm, Opening Sequence dışında TXT'nin o kendine has enerjisinden çok uzaktı.

Girls' Generation üyelerinden HYO'nun birkaç yıldır yayınladığı singlelar ile 2 yeni şarkıyı bir araya getirdiği mini albümü Deep de bu ay yayınlananlar arasındaydı. Bir tür olarak düşünüldüğünde k-pop içerisinde oldukça eşsiz 7 elektronik şarkıdan oluşan bu mini albüm benim mayıs favorim oldu. Anında dile dolanan EDM harikası Deep'i ay boyunca döndürdüm durdum. Albüm bu şarkı dışında single olarak yayınlandığı zamanlarda çok da ilgimi çekmeyen Punk Right Now ve Dessert gibi şarkıları konsept olarak tasarlanmış hissi veren uyumlu bir sıralamayla dinleyince sevmemi sağladı. Linkteki müthiş fotoğraf çekimi de albümün bonusu oldu.

My Teenage Girl yarışması ile kurulan CLASS:y de gençlik enerjisini sonuna dek yansıtan Shut Down ile ayın ilk günlerinde renkli bir çıkış yaptı. Grup, 26 Mayıs tarihinde mini albümlerinin devamı niteliği taşıyan ikinci bir mini daha yayınladı. Yeni albüm ilkine çok fazla bir şey eklemese de keyifliydi.

Geçen yılın başına kadar JYP Entertainment bünyesinde faaliyet gösterirken üyelerinin tamamı şirketten ayrılan GOT7; isim, müzik ve performans haklarını eski şirketlerinden alarak geri döndü.  Grup üyelerinin geçmişi geride bırakarak kendilerini tam anlamıyla temsil etmesini amaçladıkları mini albüm yaz akşamlarını hatırlatan sakin tınılarıyla olgun bir GOT7'ı hayranlarına gösterse de şarkıların birbirine ve sıradan R&B şarkılarına benzerliği yüzünden hiçbirinin öne çıkamamasıyla benim için hayal kırıklığı oldu. Yine de k-pop'ta çok yaygın olmayan bu durumun yavaş yavaş da olsa normalleşmesine tanık olmayı ve idollerin kendi istedikleri müziği yayınlamalarını çok isterim.

NCT Dream ise mart sonunda yayınlanan Glitch Mode albümünün repackage versiyonu Beatbox'ı yayınladı. Kız gruplarının farklı konsept ve kendine çeken müziklerle müzik listelerini ele geçirdiği son dönemlerde onlar kadar öne çıkamayan yeni nesil erkek grupları arasında masaya farklı bir şeyler koyduklarını düşündüğüm gruplardan olan NCT Dream beni Beatbox ile yine yanıltmadı. Ancak diğer bonus şarkılar için aynısını söylemek zor.

BVNDIT 2 yıllık aradan sonra keyifli parçalarla dolu Re-Original ile döndü ve VENOM ile uzun bekleyişin hakkını verdi. LIGHTSUM da Into the Light mini albümü ile trend soundlar arasında kendi seslerini buldukları çok iyi bir dönüş yaptı. SEVENTEEN, iKON, Ciipher, ASTRO, Davichi, OneUs, AB6IX, Victon, Alice, Yerin Baek, Ryeowook, WOODZ, Woosung ve Kang Daniel bu ay dönüş yapan bir diğer isimlerdi. ENHYPEN, Golden Child, ATEEZ ve The Boyz da Japonya'da geri dönüş yaptı. K-pop'un Japonya'da popülerleşmesinde büyük rol oynamış k-pop kraliçesi BoA ise Japonya'da çıkış yapmasının 20. yılını kutlamak için Japonca en büyük hitler derlemesini yayınladı.

Bu ayın geri dönüş bolluğu arasında çıkış yapanlar da vardı tabii. Gangnam Style ile pop kültürüne imzasını atan PSY'ın şirketi P Nation'ın ilk idol grubu TNX de bu ay çıkış yapanlar arasındaydı. Çıkış single'ı Move 4. jenerasyon k-pop grupları arasında popüler olan güçlü koreografili şarkıların yapısını gruba dair pek bir şey katmadan aynen devam ettirdiği için pek öne çıkamasa da albümdeki diğer şarkılar bu sorundan pek muzdarip değil, aksine çok eğlenceli işler. Özellikle We On ve 180sec tam da egzersiz için hazırlanan çalma listelerine gidecek türden gaza getiren şarkılar olarak dikkat çekiyor. Bu ay ayrıca geçen ene dağılan GFRIEND'in üyelerinden Yerin de solo çıkışını mini albümü Aria ile yaptı.



Bu ayın magazin gündemi en az müzik gündemi kadar yoğundu. Ne yazık ki haberlerin çoğu pek de pozitif yönde değildi. 

2020 yılında çıkışını yapan LUNARSOLAR'ın dağıldığı duyuruldu. Grup pek tanınmıyordu ve kendilerine verilen kısıtlı sürede limitli diskografileriyle kitlelere hitap edememişti. Pandeminin k-pop sektörüne getirdiği akıl almaz popülariteyi kimse reddetmeyecektir ancak küçük şirketlerden gelen, pek tanınmayan gruplar bu fırsatlardan nasibini almakta çok zorlandı. LUNARSOLAR da ne yazık ki nasibini alamayanlardan oldu. Grup Do You Wanna Get Down adlı bir veda şarkısı yayınladı ve bizlere de "Acaba nasıl olurdu?" diye farklı ihtimalleri düşünmek kaldı.

Bir diğer ayrılık haberi ise CLC'den geldi. Grubun şirketi Cube Entertainment grubun resmi aktivitelerinin sona erdiğini duyurdu. Açıklama "dağılma" kelimesini özellikle belirtmese de aktivitelerin devam etmeyişi ne yazık ki başka bir duruma işaret etmiyor. CLC çeşitli türlerin yer aldığı çok iyi şarkılara sahip olmasına ve büyük yıldızlara yuva olmuş bir şirketin bünyesinde olmasına rağmen bir türlü hak ettiği çıkışı yakalayamamış bir gruptu. İşlerin grup için böyle sonlanması sahiden üzücü.

Produce 101'ın ilk sezonu yayınlanırken dikkatleri üstüne çekmesine rağmen bunu sürdüremeyen DIA grubu da eylül ayında dağılacaklarını ancak öncesinde bir veda albümü yayınlayacaklarını duyurdu. Ayrıca bu ay Jiho'nun OH MY GIRL'den ayrıldığı ve sevilen grubun aktivitelerine 6 kişi devam edeceği de duyuruldu.

Bu ay k-pop gündemini sarsan bir diğer olay ise yeni çıkış yapan LE SSERAFIM'in üyelerinden Kim Garam'ın okuldayken diğer öğrencilere zorbalık yaptığına dair çıkan iddialardı. Aslında iddialar daha Garam'ın grubun üyesi olacağı duyurulduğunda başlamıştı ancak grubun çıkışı sonrası ortaya çıkan kanıtlarla olay çığ gibi büyüdü. İddiaların son bulmayışı ve her gün yeni kanıtların ortaya çıkması grubun başarılı çıkışına fazlasıyla etki etmeye başlayınca grubun şirketi HYBE Entertainment Kim Garam'ın gruba geçici bir süreliğine ara vereceğini açıkladı.

Bu ayın can sıkan haberlerinden biri ise gay k-pop idolü Holland'ın Seul'de sokakta homofobik bir saldırıya uğramasıydı. Holland bu saldırıyı sosyal medya hesaplarında duyurup bir kamuoyu oluşturabilse de günümüzde hala bu gibi olayların yaşanması çok acı.

Bu kadar kötü olay arasında güzel şeyler de olmadı değil tabii. K-pop'un efsanevi kız grubu Girls' Generation, 5 yıl aradan sonra 15. yıldönümlerine özel olarak bir geri dönüş yapacaklarını duyurdu. AleXa da Amerika'nın Eurovision'ı sayılan American Song Contest'i kazandı.

Bu ay gündemi sallayan bir diğer olay ise k-pop'un en büyük kız grubu BLACKPINK'ten Jennie ve en büyük erkek grubu BTS'ten V'nin birlikte olduklarına dair çıkan dedikodulardı. İki tarafın şirketlerinden de olayı doğrulayan ya da yalanlayan bir açıklama gelmediği için bu ilişki şimdilik bir spekülasyondan ibaret olsa da epey konuşulduğu için burada yer vermesem olmazdı.


Bu ay favorilerim:

HYO - Deep

VIVIZ - Red Sun!

LIGHTSUM - Q

LE SSERAFIM - Fearless

BVNDIT - Venom

LIGHTSUM - Bye Bye Love

LE SSERAFIM - Blue Flame

CLASS:y - Shut Down

BVNDIT - Jiggy

TNX - 180sec


Benim takip ettiğim ve hatırladığım kadarıyla 2022'nin 5. ayında k-pop böyle geçti. Atladıklarımı aşağıya yorum olarak ekleyebilirsiniz. :)

14 yorum:

  1. Çok güzel bir derleme olmuş. Müzik önerisi olarak Stray Kids'i öneririm. Evet, sonunda BlackPink geri dönüş yapıyor. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Stray Kids de son zamanların en başarılı ve iyi gruplarından, ben de seviyorum. :))

      Sil
  2. Müzikler çok farklı garip geldi :D Ama sevdim gibi :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türe alışkın olmayanlar garipseyebiliyor ama çok çeşitli alt türler de var, benim paylaştıklarım buz dağının görünen kısmı gibi :) Sevdiyseniz süper :))

      Sil
  3. oleey teşekkürler, ya fotiler ne şeker yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cidden öyle, hayat enerjisi saçıyor kızların hepsi :)

      Sil
  4. Belki daha önce de söyledim, kendimi tekrar olacak belki ama geçmişin çok nitelikli dergileri tadında bir okumaydı yine. O kadar hakimsin ki benim uzak olduğum, ama burada, başta sen olmak üzere gençler sayesinde kenarından kenarından bulaştığım bu müziğe.

    Videolara da ufaktan ufaktan bayılıyor olabilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum, böyle düşündürebildiysem ne mutlu bana :) Bir şeyden keyif aldığımda onu buraya daha iyi yansıtabiliyorum sanırım, yoksa o müthiş dergilere yaklaşabilmem imkansız benim için :)

      Sil
  5. Arada yaptığım bir hatunun egzergizlerinde çalınan müzik bu tarz sanki. Kulağım onun sayesinde bu müzikle tanıştı. değilse hiç tarzım değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egzersizlere tam giden şarkılar var, muhtemelen öyledir :) Benim de spor playlistim dolu.

      Sil
  6. Grupların uzun yıllar beraber çalışmaları çok zor zaten. Bu nedenle ayrılık haberleri beni şaşırtmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle, hele bir de daha küçük yaşlarda bu işe girişenler için daha da zor o devamlılığı sağlamak.

      Sil
  7. Deep'i dinliyorum şu an. Harika bir ritmi var. Deep deep deep deep... :) Sokakta saldırıya uğrayan Holland'ın başına gelenleri okurken üzüldüm. İnsanlar nelerle uğraşıyorlar, şaşırıyorum her seferinde.
    Emeklerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi, ben de bayılıyorum o kısmına :)

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)