Rıfat Ilgaz - Hababam Sınıfı - vulnicure

23 Nisan 2016 Cumartesi

Rıfat Ilgaz - Hababam Sınıfı

Yazarı: Rıfat Ilgaz
Sayfa sayısı: 492
Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları/Çınar Yayınları

7 Mayıs 1911, Rıfat Ilgaz'ın doğum günü. 7 Mayıs 2011'de tam 100 yaşında oldu babam. Okurları ona "Koca Çınar" diyor. Kolay değil tam 100 yıldır yaşıyor olmak...
Rıfat Ilgaz, eğitimsiz bir toplumda yaşayan bireylerin şiddet ve baskı kullanarak hedeflerine varmak isteyeceklerini vurgulardı her zaman. Sanata, kültüre ve eğitime önem veren toplumların çağdaş olabileceğine inanırdı. Sanatçı onun için toplumun yol göstericisiydi. Bu yüzden, kendi deyimiyle "gözü toplumda, kulağı halkta"ydı. O, benim için bir baba olmaktan öte, bilge bir kişiydi. Bugün bile bu yönünün az bilindiği düşüncesindeyim.
Edebiyatın her türünde ürün vermiş olan Rıfat Ilgaz'ın 70'e yakın yapıtı var. Şiir, roman, öykü, tiyatro oyunu, çocuk kitapları, anı, makale... Yazarlığının yanı sıra dergici, basın şeref kartı sahibi bir gazeteci ve dizgiciydi de.
Bugüne kadar milyonlarca kitabını okurlara ulaştırdığımız Rıfat Ilgaz'ın 100. doğum yılında, onun tüm yapıtlarını yeniden ele almak ve daha geniş kitlelere ulaştırmak için Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile el ele verdik. Onun sıcaklığını sizlere birlikte taşıyacak ve son sözünü yerine getirmeye devam edeceğiz...
Aydın Ilgaz (arka kapaktan)


Kitap fuarında Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz'a denk gelmiştim, kendisiyle bir süre sohbet etmiştim ve o esnada imzalatmak için de bu kitabı almıştım. Hababam Sınıfı pek çok kişi için çok değerli. Nasıl olmasın ki? İlk izlediğimiz zamanın üzerinden kim bilir kaç zaman geçti, kim bilir kaç kez o şakaları izledik ama hala izlediğimizde gülebiliyorsak, yeni nesiller de gülebiliyorsa bu tartışmasız bir şekilde çok değerli bir şeydir. Filmlerin uyarlanmış olduğu bu kitap aslında Rıfat Ilgaz'ın Stepne takma adıyla yazarlık yaptığı Dolmuş dergisinde hazırladığı Hababam Sınıfı öykülerinin birleştirilmiş hâli.


Öyküleri okurken sürekli tebessüm ettim. Ama söylemem gerek, filmlere göre tiplemeler, öne çıkan karakterler biraz farklı. Olaylarsa tam bildiğim Hababamlık, doğal olarak :) Öykülerde film uyarlamalarında da izlemiş olduğumuz pek çok şey yer alıyordu zaten.

Öykülerin yayınlandığı yıllarda herkes bu hikâyelerin kendi okulundan olduğunu söyleyip duruyormuş. Stepne'nin kendi sınıflarından biri olması gerektiğini belirtiyorlarmış. Bu da Hababam'ın başarısını, halkta edindiği yerin sebebini açıklayan nokta işte. İnsanlar kendilerini bulmuş bu öykülerde. Üstüne bir de o yılların eğitim sistemine yapılan -hâlâ geçerli sayılabilecek yerler de var- yerinde eleştirilere hak vermişler.

Okumak çok keyifliydi, belki ilerleyen zamanlarda diğer kitapları da alırım. Son öyküden sonra ne olup biteceğini merak etmemek elde değil. Siz de Hababam'ı seviyorsanız ve öyküleri okumadıysanız tavsiye ederim, dediğim gibi uyarlamalardan farklı olduğu pek çok nokta var.

Bu arada gün bitmek üzere ama 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun :)

6 yorum:

  1. Hababam Sınıfı bir başka tabii... :)

    Ben de beklerim, sevgiler! :)

    YanıtlaSil
  2. Hababm sınıfı bir klasik resmen.Çok önceden okumuştum pek hatırlamıyorum ama Rıfat Ilgaz'ın diğer kitaplarıda cidden çok çok güzel.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle :) Ben okumadım ama okumayı çok isterim.

      Sil
  3. filmi de severim ama kitap ayrı değerlidir defalarca okudum her seferimde güldüm harikadır herkese tavsiye ederim..

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)