Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) - vulnicure

26 Nisan 2016 Salı

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Yönetmen: Zack Snyder
Senaryo: Chris Terrio, David S. Goyer
Oyuncular: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot
Süresi: 151 dakika
IMDb puanı: 7,2 (şu an için. filmin puanı sürekli olarak düşüyor)
Ülke: Amerika Birleşik Devletleri

Gerekli bulduğum bir uyarıyla başlamam gerek, ben bu filmi beğendim. Metascore'unun 44 olmasının bu yapıma çok büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Bana kalırsa Christopher Nolan'ın The Dark Knight üçlemesi çok sevildiği için böyle oldu. Bu filmden zevk almak adına öncelikle üçlemeyi bir süreliğine unutmanız gerekli. Çünkü Nolan'ın Batman filmlerinin teması gerçeklik üzerine, ancak bu filmde böyle bir kaygı yok.

Ben tarafımı sizlerle paylaşarak devam edeyim: Batman. Superman'e özel bir ilgim hiçbir zaman olmadı ve kendisine çok da bayılmam. Ama Batman'i çok severim. İzlediğim tüm Bruce Wayne/Batman performansları arasında en beğendiğim de Ben Affleck'inki oldu. Filmde artık yıllardır suçla savaşın yorgunluğunu, huysuzluğunu ve ruhsal çöküşünü üzerinde taşıyan orta yaşlı bir Bruce Wayne çıkıyor karşımıza. Ben Affleck de bunu bana tamamen hissettirdi. Oyunculuğunu çok başarılı bulmuyor olsam da Superman karakterine de Henry Cavill'i yakıştırıyorum. Genel olarak çok beğenilmediğini gördüğüm Lex Luthor (Jesse Eisenberg) benim için filmdeki en iyi şeylerden biriydi.

Başroller haricindeki oyuncuları genel olarak beğendim. Wonderwoman olarak Gal Gadot dört dörtlük bir seçim olmuş. (bu arada THY'nin sponsorluk yapmış olduğu filmdeki uçak sahnesi de kendisine ait) Zihnin Arka Sokakları'nın yorumunda okuduğum bir tespiti sizlerle paylaşmak istiyorum. Filmde Wonderwoman'ın ismi bile geçmiyor. Sadece kendisi de değil, iki tane önemli cameo var ve onlardan da bahsedilmiyor -Flash ve Aquaman- Bu evrene çok da ilgi duymayanlar veya dikkat etmeyenler büyük ihtimalle fark edemedi bile. Geçiş filmi niteliği taşıdığı için çok da şey söylemiyorum ama bu gerçekten önemli bir noktaydı.

Film uzun ama izlerken vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Ama zaten en önemli kusuru bu değil, kurgusu. Film, seyirciyi yoracak bir kopuklukta ilerliyor. Her ne kadar iyi bir senaryosu olsa da oradan oraya geçişler yapıldığından doğal olarak kafanız karışabiliyor. Ben filmi iki kere izleme şansı buldum ve ilk izlediğimde fark edemediğim onlarca şeyi ikinci izleyişimde görebildim. En sevmediğim şeylerden biriyse Amerikan başkanının nükleer bombayı atmaya karar verdiği sahneydi. Bu kadar kolay mı o işler demedim değil.
Müziklerse sahnelerin tam da ihtiyaç duyduğu şekilde, hepsi birbirinden iyi. Hans Zimmer ve Junkie XL isimlerine burada yer vermem gerekir, çünkü harika bir iş ortaya koymuşlar.

Filmin bu kadar yerilmesini mantıklı bulmuyorum, o kadar da değil diyorum. Mükemmel bir şaheser olmasa dahi ortalama süper kahraman filmlerinin epey üstünde. Ayrıca bir başlangıç filmi daha, eğer devam filmlerinde hatalar devam ederse yergilere kesinlikle hak vereceğim. Ama şu an değil.

İnternette çoğu değerlendirme yazısında, film beğenilmese dahi çizgi romanlara sadık kalınmış olması takdir ediliyor. Okumadığım için şu an yorum yapmam mantıklı olmaz ancak filmi izlerken ben de karşımda bir çizgi roman varmış gibi hissedebildim. Hatta ve hatta izlemekten keyif aldım.

Genel seyircisine kendini sevdiremedi ama izlemediyseniz bir şans vermeye değer.

Sonradan gelen not: Twitter'da @umutiryakii açıkladı, film aslında 3 saatlikmiş. 16 Temmuz'da satışa sunulacak olan Bluray versiyonunda tamamını izleyebileceğimiz zaman filmdeki kopukluklar da çözülecek diye umuyorum. Kendisine buradan da bir kez daha teşekkürler! :)

2 yorum:

  1. Bu filmi sinemada izleyecektim ama o kadar olumsuz eleştiri okudum ki gitmekten vazgeçtim. İnternete düşünce izleyeceğim. Jesse Eisenberg benim en sevdiğim oyunculardan biridir. Onun oyunculuğu hakkında da hiç iyi şeyler duymamıştım ama senin yazını okuyunca içim rahatladı. İyi bir performans göstermese bile ben Jesse'yi zevkle izlerim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa zamanda internete düşeceğine eminim :) Neden bu kadar sevilmedi bilmiyorum ama bence çok iyiydi.

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)