Oscar 2022 Filmleri Maratonu #6 - vulnicure

17 Mart 2022 Perşembe

Oscar 2022 Filmleri Maratonu #6

 Selamlar, nasılsınız?

Şu kadar gün kaldı, daha bilmem kaç filmim var, yetişecek mi vs. derken hele şükür izlemeyi planladığım 26 Oscar adayı filmi izlemeyi de, yorumlamayı da bitirdim. Ancak elbette asıl olay filmleri izledikten sonra başlıyor; daha tahminler, tören günü ve pek tabii tören sonrası var... Yolumuz uzun, gençliğimiz var diyelim o halde :)

Şu zamana dek hakkında görüşlerimi yazdığım filmlerin yazıları için buraya tıklayabilirsiniz. Bu yazıda yer alan 6 filmin kimini geçen sene sinemada, kimini de evde izlemiştim. O yüzden hepsini bu yazıda buluşturan ortak nokta aradan zaman geçmesi sebebiyle kimi detaylara hakim olmayışım olacak.

1 ayı biraz aşan bir süreçte 6 filmden 26 filme gelmek, bunu da genel olarak sıkılmadan yapabilmek normal şartlarda benim harcım değildi. Kendi adıma yoğun geçen bir zamanda bunu yapabildiğim için mutluyum. Yapabilmemin en büyük sebeplerinden biri burada sevgili Oytun'la Hayat'ın düzenlediği etkinlik kapsamında blog komşularımla görüşlerimizi paylaşabilmemiz oldu. Her birine değerli yorumlarıyla filmlere farklı noktalardan bakabilmemi sağladıkları için kocaman teşekkürler ediyorum. Dilerim gelecek senelerde de bu keyifli etkinliği beraber sürdürme şansımız olur. :)


DUNE

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo (Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth), En İyi Sinematografi (Greig Fraser), En İyi Film Kurgusu, En İyi Prodüksiyon Tasarımı, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı, En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses, En İyi Özgün Müzik (Hans Zimmer)

Frank Herbert'in aynı adlı kült bilim kurgu eserinden uyarlanan Dune, ailesi çöl gezegeni Arrakis'in kontrolüne sahip olan Paul Atreides'in uzak bir gelecekte geçen hikayesini konu ediniyor.

Ben filmde kitabın kurduğu atmosferi tamamen hissettim ve ortaya çıkan görselliğe hayran kaldım. Zaten filmin teknik yönü adaylıklarından da belli olduğu üzere çok kuvvetliydi. Ancak tüm bunların yanında hikaye anlatımı ve sahne geçişleri konusunda yorucu bir iş vardı ortada. Kitabı okuyanlar için film detaylarla bütünleşebiliyor ancak okumayanlar ya da en azından hikayeye aşina olmayanlar için zorlama şansı çok yüksek. Yine de Dune son yılların en çok beklenen film serilerinden biriydi ve bizler ülke olarak biraz karanlık izlemek zorunda kalsak da sinema sanatı için böylesine büyük bir olaya beyaz perdede tanık olma şansı bulduğum için mutluyum.


TICK, TICK... BOOM!

Adaylıklar: En İyi Erkek Oyuncu (Andrew Garfield), En İyi Film Kurgusu

Film 30'una gelmeden büyük bir eser yaratmanın baskısı üzerindeyken bir yandan aşk ve arkadaşlık ilişkilerini idare ettirmeye çalışan müzikal bestecisi Jon'un hikayesini anlatıyor.

Gerek müzikal sekanslarıyla gerekse Andrew Garfield'ın uzun yıllar akıllarda kalacak oyunculuğuyla  bu film 2021'de en sevdiğim işlerdendi. Film, uğraşı yaratmaktan geçen her genç yetişkini yakalayacak bir konuyu müziğin lisanını kullanarak enfes bir şekilde anlatıyor. Dilerim gelecekte Andrew Garfield'ı bu tarz rollerde daha sık izleme şansımız olur.


DON'T LOOK UP

Adaylıklar: En İyi Film, En İyi Özgün Senaryo (Adam McKay, David Sirota), En İyi Film Kurgusu, En İyi Özgün Müzik (Nicholas Britell)

Film, Dünya'yı yok edecek bir göktaşı konusunda medya aracılığıyla insanları uyarmaya çalışan iki astronomun hikayesini anlatıyor.

Bu film muhtemelen hep yıldızlar geçidi kadrosu ve sığ eleştiri stiliyle hatırımda kalacak. Tüm bayatlığına rağmen kendini gerektiğinden fazla ciddiye alan bu film boş zamanda birileriyle muhabbet ederek izlenecek eğlenceli bir filmden fazlası değil, bu kadar yüksek bütçeli oyuncu kadrosu olmasa Oscar yazılarında adının geçeceğini pek düşünmüyorum. Son akşam yemeği sahnesi çok çok iyiydi, o sahneyi ayrı tutuyorum.


THE WORST PERSON IN THE WORLD

Adaylıklar: En İyi Özgün Senaryo (Joachim Trier, Eskil Vogt), En İyi Uluslararası Film

Film hayattaki yerini bulmaya çalışan, istek ve beklentilerinin arayışında koşan Julie'nin kendini tanıma sürecini anlatıyor.

Bu filmi sinemada bana tahsis edilmiş gibi tek başıma izleme fırsatım oldu, salondan çıktığımda girdiğim tripleri anlatabilmem mümkün değil :) Julie'nin geçtiği aidiyetsizlik, kararsızlık ve arayış süreçleri benim hayatımın son 1-2 yılını tanımladığı için özel bir bağ kurdum bu filmle sanırım. The Worst Person in the World insanı içsel sorgulara sürüklüyor ve duygu dolu olmasına rağmen sorgulattığı her şeye gerçekçi bir yaklaşımla cevap getiriyor. 

Bu film sadece geçen yıl özelinde değil, tüm zamanlar için de en sevdiğim filmlerden biri oldu. Taslaklarda bu filmin yorumundan çok bana hissettirdikleri üzerine bir yazı duruyor, ileride boş bir zamanda tekrar izleyip o yazıyı burada paylaşmayı düşünüyorum.


THE MITCHELLS VS. THE MACHINES

Adaylıklar: En İyi Animasyon

Sinema okulunu kazanan Katie, ailesiyle birlikte okul yoluna çıkar. Bu keyifli yolculuk ailenin dünyayı robotların istila ettiğini öğrenmesiyle bir dünyayı kurtarma mücadelesine dönüşür.

Sony'nin animasyon dünyasına getirdiği yenilikçi yaklaşımın yeni meyvesi The Mitchells vs. The Machines törenin Animasyon kategorisinde benim gönlümden geçen isim. Geçtiğimiz yıl evden neredeyse hiç çıkmadığım günlerde ailecek neşeli vakit geçirmemizi sağladığı için ufak bir torpil geçiyor olabilirim tabii :) Zaten film tam bir aile filmi.


ENCANTO

Adaylıklar: En İyi Animasyon, En İyi Özgün Müzik (Germaine Franco), En İyi Özgün Şarkı (Lin-Manuel Miranda)

Her bir üyesinin sihirli güçlere sahip olduğu Madrigal ailesinde Mirabel'e hediye edilen bir güç yoktur. Tüm aileyi ve güçlerini tehdit eden bir durum ortaya çıktığında Mirabel kendini ailesine kanıtlamak ister.

Son yılların en renkli Disney filmlerinden Encanto, animasyonuyla olduğu kadar müzikleriyle de büyüleyici. Diğer Disney animasyonları kadar güçlü bir hikayesi olmamasına rağmen filmin sıcaklığına kapılmamak elde değil. Hem farklı bir coğrafyada geçmesi hem de ailenin "farklı" bireylerini yüceltmesiyle izlemeye değer.

7 yorum:

  1. dune efsane olur yaaa :) worst person u bulamadım beeen nette :)

    YanıtlaSil
  2. Arkadaşına katılıyorum, Tick Tick Boom’u izlemelisin bence de. Worst Person ve o hakkında senin his ve düşüncelerini okumak ne güzel olur :) Don’t Look Up kervanına katılmayanlar olarak en iyisini yaptınız bence, insanlar internettekileri geçtim kendi tanıdıklarıyla kavga eder hâle gelmişti film yüzünden :D

    Çok teşekkür ederim İlkay, bunu okumak beni epey mutlu etti 🥰

    YanıtlaSil
  3. Ben sadece don t look up ve encanto yu izledim. İkisini de beğendim 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu size o halde :) Don't Look Up'ı ben de beğenmek çok isterdim, konusu süperdi.

      Sil
  4. THE WORST PERSON IN THE WORLD filmini merak ediyorum. Takip ettiğim bir Youtuber çok övdü. İzleme listemde.

    Don't Look Up'taki akşam yemeği sahnesi gerçekten iyiydi.

    Dune'un diğer filmlerinin daha iyi olacağını düşünüyorum. En zoru ilk filmi çekmekti. Bundan sonrakilerde dertlerini daha kolay anlatabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dune evrenini kurduktan sonra bence de herkese hitap edecek şekilde anlaşılır olacak. Worst Person'ı kesinlikle tavsiye ediyorum ben de.

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)