Taylor Jenkins Reid - Evelyn Hugo'nun Yedi Kocası | BCP - vulnicure

25 Nisan 2022 Pazartesi

Taylor Jenkins Reid - Evelyn Hugo'nun Yedi Kocası | BCP

Blogları Canlandırma Projesi'nin nisan ayı için belirlenen "1900'lü yıllarda geçen eserler, nostalji ya da siyah beyaz" temasına üçte iki yaparak giren bu kitabı okumayı uzun zamandır istiyordum. Bu istekte kitabın Goodreads'teki yüksek puanı ve yabancı kitap bloggerları arasındaki büyük popülaritesi etkiliydi ancak etiket fiyatı üç basamaklı sayılara kadar çıktığı için satın almaya bir türlü elim gitmiyordu. Sonunda kitabı Amazon'da güzel bir indirimde yakalayınca kaçırmak istemedim ve alıp çok kısa sürede okudum. 

Kitap, sektörde pek de tanınmayan Monique adlı bir muhabirin yaptığı röportaj üzerinden Hollywood'un en görkemli yıllarında bir ikon olmuş Evelyn Hugo'nun başarılar ve skandallarla dolu hayat hikayesini anlatıyor. Ancak lüks restoranlar, unutulmaz roller, koca ömre sığan 7 evlilik derken Evelyn Hugo'nun hayatının asıl anlamı olan ilişkisi ve bu uğurda yaşadıkları kitabın asıl konusu. Evelyn günah çıkarırcasına tüm öyküsünü eksiksiz anlatıyor ve muhabirin bu öyküyü o öldükten sonra yayınlamasını istiyor ancak tek bir şartı var: Bu öyküyü yayınlayan -ya da yayınlamayan, tercih onun- Monique olacak. Evelyn gibi efsane bir isimle herhangi bir bağlantısı olmayan ve işinde pek de yükseklerde olmayan Monique bir yandan hikayeyi dinlerken bir yandan bu işin neden kendisinden istendiğini anlamaya çalışıyor.

Hani tatilde güneşlenirken ya da bir parkta, bahçede otururken elinize vakit geçirmelik hafif bir kitap alırsınız ve sonra olay örgüsünün sürükleyiciliği sebebiyle elinizden düşüremezsiniz ya, Evelyn Hugo'nun Yedi Kocası tam da böyle bir kitap. Daha ilk sayfalardan sürekli olarak sırada ne olacağını merak ediyor, Hollywood'un şaşaalı dünyasında tutunmaya çalışan queer bir kadının hayatını gerçekte de var olmuş bir ünlünün magazin haberlerini ya da biyografisini okur gibi sayfaları çeviriyorsunuz. Yazar da okuyucunun bu heyecanını kesintisiz tutmak adına "3 gün sonra neler olacağını nereden bilebilirdim ki?" gibi birtakım gereksiz hilelere başvuruyor ancak buna aslında hiç gerek yok, kitap akıyor. 

Kitap bir yandan biseksüel ve Kübalı bir kadının yaşadığı dönem sebebiyle özgürce yaşayamadığı ilişkisini ve kültüründen kopuşunun onda hissettirdiklerini de anlatıyor. Dönemin şartları yüzünden yaşanan kimlik mücadelesini çok ünlü bir ismin iç dünyası üzerinden okumak iyi bir fikir olsa da bu iki önemli meselenin kitapta hakkının verilmeden işlendiğini düşünmeden edemedim. Yazar bu mevzulara giriyor ancak bu konularda okuyucuyu zorlama yolunu seçmiyor, onları düşündürmüyor ve bu da kitabın edebi açıdan değerini düşürüyor. Kitaba adını veren baş karakter Evelyn Hugo kesinlikle iki boyutlu bir karakter değil ancak diğer karakterlerle ilişkileri ve diyalogları bazen göze batacak derecede yapmacık ve yüzeysel oluyor. Ortada harika bir şekilde kurulmuş kadın kadına bir aşk hikayesi varken tüm kitabın bu sağlam temelin devamını layıkıyla getirecek düzeyde ilerlemesini çok isterdim ancak kitap daha çok magazinel bir dille ilerleyip zorlama bir biçimde son buldu. En çok da kitabın Monique ile Evelyn'in hayatlarını kesiştiren şaşırtmacalı noktası zorlamaydı, zaten bence Monique karakterine bu kitapta hiç gerek yoktu çünkü Monique bir muhabir olmasına rağmen kitap bir röportaj üslubuyla ilerlemiyor, Monique genel olarak mesleğine zıt şekilde çok pasif kalan bir karakter. Evelyn'in hayatını okumak zaten okuyucuya yeterince keyif veriyor, önemli bir bağlamı olmayan ikinci bir hikayeye lüzum var mıydı, bilemiyorum.

Sonuç olarak bu kitabı sevdim, keyifle okudum ancak işlenen konular açısından potansiyelini sonuna dek kullanamadığını düşünerek rafa kaldırdım. Yakın zamanda Netflix yapımı bir film uyarlaması geleceği duyurulmuş, her ne kadar filmden çok bir mini dizi formatına uygun olduğunu düşünsem de uyarlaması için heyecanlandım çünkü tam film ve dizilere uygun ilgi çekici bir hikayesi var.

Bu arada kitabın sonunda teşekkürler kısmında yazar kitap bloggerlarına teşekkür ediyor. Ben genelde yakın zamanda yazılmış kitapları pek okumuyorum, o yüzden başka yazarlar böyle bir teşekkürü yapıyor mu bilemiyorum ancak böyle bir şeyi ilk kez gördüm ve şaşırdım. Dürüst olmak gerekirse yazarların kitap bloggerlarına gerçekten çok şey borçlu olduğunu düşünüyorum çünkü hem burası gibi web sitelerinde hem de sosyal medyada insanlar takip ettikleri kişilerin zevklerine gözleri kapalı güveniyor ve bu vesileyle bir döngü oluşturarak kimi kitapların dilden dile yayılmasına reklam kampanyalarından çok daha fazla yardımcı oluyor. Bunu bilip tanıyan bir yazarın olması hem bir okuyucu hem de bir blog yazarı olarak beni çok mutlu etti.


"Sevdiğin kadınla bir cumartesi gecesi yemeğe çıktığın ve kimsenin buna bir anlam yüklemediği bir dünya düşlersin. Bu, ağlama arzusu oluşturur sende. Bu isteğin basitliği, küçüklüğü.…. Böylesine ihtişamlı bir hayat için çok çalışmışsındır. Şimdi ise tek isteğin küçük özgürlüklerdir. Açıkça sevmenin gündelik huzuru."

20 yorum:

  1. Kitap ilginç görünüyor ama sevmediğim konulardan biri yer aldığı için okuma isteği uyandırmadı bende.
    Monique karakterinin çok etkisi yokmuş sanırım, daha farklı olabilirdi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Monique sadece merak unsuru olarak tutulan bir karakter gibiydi.

      Sil
  2. Kitabı ben de duymamıştım. Kapak rengi çok güzelmiş. Bu arada kitap fiyatları giderek artıyor. Ya kütüphaneden ya da ikinci ele takılıyorum son zamanlarda. Malesef kütüphanede de her istediğimi bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak rengi sahiden de çok güzel ve zümrüt yeşili Evelyn'in imza rengi olduğu için kitabın kendi içinde de anlamlı :) Kitap fiyatları da hepimizin keyfini kaçırıyor, evet. Ben kütüphanelere pek gitmiyorum ama ikinci elde insan hiç beklemeyeceği çok güzel şeyler bulabiliyor, sahafları seviyorum.

      Sil
  3. Yabancı bloggerlarda çok fazla rastladım. Ama konu benim de ilgimi pek çekmedi. Ben daha bu ay için hiçbir hazırlık yapmadım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha vakit var bence, özellikle dizi-film konusunda ürünü bol bu temanın :)

      Sil
  4. hımmm saol okuması keyifli olur gibi evet :) filmi de keyifli olur dizisi de :) tenk yuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveet şimdiden heyecanla bekliyorum izlemeyii :)

      Sil
  5. Bu kitap bir de sert kapak olduğu için fiyatı uçmuş iyice. İlk gördüğümde 30-40 TL bandında bulunabiliyordu, şimdi zor gibi :( Yorumun için çok teşekkür ederimm. Bu teşekkürü aldığımız için hepimiz adına sevinmedim değil :))

    YanıtlaSil
  6. Bu kitap bir ara çok popülerdi. Evelyn Hardcastle’ın Yedi Ölümü ile bunu sürekli karıştırıyordum :-)

    Yorumunu okurken sanki gerçekten yaşamış bir insandan bahsediyorsun gibi geldi. Sonra hayal ürünü olduğunu okudum. Filmi çıkarsa izlerim mutlaka.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, karıştırmamak elde değil sahiden :) Tamamen aynı yapıyı kullanmış iki kitap da.

      Zaten bu kitap da gerçek bir yaşamı okur gibi, yorumuma da yansımış demek :)

      Sil
  7. Kitap pek ilgimi çekmedi ama sondaki bloggerlara teşekkür konusunda katılıyorum. Yazara da tebrikler 🌸

    YanıtlaSil
  8. Kitap pek ilgimi çekmedi ama sondaki bloggerlara teşekkür konusunu çok sevdim. Katılıyorum kesinlikle 🌸 (az evvel anonim yorum girmişim:D)

    YanıtlaSil
  9. Kitabı nette yeni çıkanlarda görmüştüm ve ismiyle kapak tasarımı bana yetmişti. Kesin almaya karar vermiştim. Amazon'da indirimde yakalayınca da aldım. Arka kapağında ne yazıyor onu bile bilmiyorum açıkçası. Şu ana kadar da hakkında bir yazı okumaktan kaçınmıştım ama bu yazıyı sevdim daha okumadan kitabı bile sevdim açıkçası. :)
    Not: Yabancı yazarların bazıları kitap bloglarına teşekkür ediyor. Bir kaç hikayesi önce nette yayınlanıp sonra derlenip kitap yapılan yazarda görmüştüm. Bir de bazı çoksatan yazarlar böyle birşey yapıyor zaman zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen katılıyorum, sırf adı bile insanda merak uyandırıyor neymiş bu ya diye :) Amazon indirimine yetişmenize sevindim çünkü sahiden çok pahalı bu kitap. Kırmızı Kedi'de 96 TL yazıyordu etiket fiyatına, şok olmuştum. Neyse, umarım kitabı keyifle okursunuz :))

      Ben güncel kitapları çok az okuduğum için hiç denk gelmemişim o halde. Çok tatlı bir hareket, yaygınsa ne mutlu bizlere diyorum :)

      Sil
  10. İlginç bir kitaba benziyor. Ben de hep Goodreads kullanıyorum bir çok okumadığım kitabı bulduğum gibi yorumlar da ilgimi çekiyor 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Goodreads yorumlarına mutlaka göz atıyorum, çok eğlenceli oluyor :) Ama kitap bulma konusunda sizin gibi olmuyor bende :(

      Sil
  11. kitap olarak ilgimi çekmedi ama film veya dizi olsa izlerim sanırım röportaj, biyografi tarzı şeyleri izlemek okumaktan daha keyifli geliyor bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eser tam da mini dizi formatına uygun olduğu için bence de daha keyifli olur :))

      Sil

Görüşleriniz benim için çok değerli :)